Transformatie Zandkasteel

Van bankgebouw tot woningen en school


Monumentaal transformatieproject, het Zandkasteel in Amsterdam Zuidoost.

a/d Amstel architecten maakte het bouwkundig BIM-model en ondersteunde daarmee diverse opdrachtgevers in alle stadia van het project.

Voor G&S Vastgoed en OVG Real Estate bouwde a/d Amstel op basis van oorspronkelijk 2D tekenwerk een Revitmodel dat de basis zou vormen van de transformatie.

Voor en met Alberts & Van Huut International Architects ontwierp en tekende en modelleerde a/d Amstel 327 woningen in tien torens, met toegevoegde gevelopeningen, balkons en met stadswoningen op het dak. In het plan opgenomen was 20.000 m2 tbv parkeren en 12.000 m2 tbv de openbare binnenstraat met kantoren en horeca. In bouwteam met Kondor Wessels Amsterdam werd het plan tot en met DO uitgewerkt.

Wonam werd opdrachtgever ten behoeve van de uitwerking van het woningbouwplan en de monumentale openbare straat met ruimte voor werken en ontmoeten.

Drie torens werden verkocht aan de gemeente die opdrachtgever werd voor het ontwerp van de AICS, de internationale school. Voor en met Alberts & Van Huut bouwde a/d Amstel aan het model voor de school. Het bouwplan werd uitgewerkt tot en met bestek ten behoeve van omgevingsvergunning en aanbesteding.

Voor zowel de woningen (met openbare straat) als voor de school maakte a/d Amstel architecten het uitvoeringsontwerp (werktekeningen) in BIM en bleef a/d Amstel betrokken bij de actualisering van het model. Opdrachtgevers hiervoor waren IBB-Kondor met Kondor Wessels Amsterdam voor de woningen respectievelijk Van Wijnen voor de school.

Wij zijn blij met Alberts & Van Huut International Architects te hebben mogen bijdragen aan een van de grootste en bijzonderste transformatieprojecten in Nederland. Voor Max van Huut en Hans IJkelenstam: Gefeliciteerd en bedankt.

Bekijk hieronder ook het filmpje wat de gemeente Amsterdam maakte over het project in aanloop naar de uitreiking van de Geurt Brinkgreve Bokaal. Deze is ook door het project gewonnen en onderstreept de bijzondere aard van dit renovatie project!


Appartement Herengracht Amsterdam

Een huis dat past als een handschoen


De eigenaars van deze luxe beganegrondwoning aan de Amsterdamse Herengracht hadden de wens het huis royaler te kunnen gebruiken, ruimtelijker te ervaren en de afwerkingen en het interieur te vernieuwen. Het huis was in de loop der tijd in kleine ruimtes opgedeeld en de woning was bovendien donker en introvert. Wens: een nieuwe woning in hetzelfde huis.
Dus zijn de indeling van de woning, de volledige inrichting, de afwerking en de stoffering aangepakt. Het woongedeelte ligt nu in de volle breedte van de tuingevel. De keuken, eetruimte en het zitgedeelte liggen en suite in één grote, lichte ruimte.
De slaapkamer is afgescheiden met kasten en glazen puien: de volle maat van de woning blijft zo ook in de diepte voelbaar. Hierdoor is het beschikbare oppervlak zowel nuttig als ruimtelijk. De stalen puien zijn beglaasd met elektrisch glas dat geheel doorzichtig maar ook mat kan zijn, zodat de privacy van de kamer geregeld kan worden.

De woning is lichter gemaakt en vanuit het huis is er nu meer zicht op de mooie brede tuin omdat er zo veel mogelijk glas in ramen en deuren is geplaatst. Het enkele glas is vervangen door speciaal dun isolatieglas; de oorspronkelijke detaillering van de kozijnen is daarbij behouden. De ontbrekende ventilatie is toegevoegd door deze wat onconventioneel via de kruipruimte te leiden. Ook de luchtbehandelingsinstallatie bevindt zich in de kruipruimte. De talrijke installatiecomponenten (zoals elektriciteit en data) zijn weggewerkt in meubels, vloeren, luikjes en kastjes. Ook het lichtontwerp is door Aan de Amstel architecten gemaakt.

Slimme meubels benutten iedere vierkante centimeter. Kasten die van twee kanten in elkaar grijpen, een wijnkoelkast in contravorm van de schoenenkast, een garderobe-kleding-kaptafelkast, de kluis op een hele ingenieuze ingewerkte plek, in iedere loze ruimte een laatje.
De meubels, stoffering, gordijnen en kleurstelling en materiaalkeuzes van de woning zijn als één totaal uitgewerkt. Materialen en kleuren komen terug in verschillende onderdelen, de tafel is gemaakt van het materiaal van de keuken, het eiken van de vloer herhaalt zich in sommige kasten, kleuren van wanden vind je terug in stofferingen. Zo ontstaat een rustig, stijlvol en samenhangend interieur.

De badkamer is een weldadige ruimte. De tegelpatronen van vloeren en wanden in de warmgrijze tegel, de kasten, de douchewanden, de minimalistische verwarming: alles is prachtig op elkaar afgestemd en perfect uitgevoerd. Het sprankelende nisje met beeldjes geeft de badkamer een mooi verstild accent.
Aan de Amstel architecten heeft deze verbouwing van A tot Z verzorgd, in intensieve samenwerking met alle uitvoerenden, maar vooral voor en met de opdrachtgevers. Een verbouwing moet een feestje zijn. En dat is het geweest.

 

 

Appartement Prinsengracht Amsterdam

verbouw interieur monumentale woning


Deze woning is gelegen in een pand aan de Prinsengracht in Amsterdam, dat sinds de bouw in 1928 diverse malen is getransformeerd van kantoor naar woning en vice versa. Voormalige binnenplaatsen en trappenhuizen zijn in dit proces in de loop der jaren opgenomen in de bruikbare vloeroppervlakte.
Deze inmiddels vrij hybride woning, met onderdelen uit meerdere bouwfases, is ontdaan van de verstorende onrustige elementen en tot een geheel van oude oorspronkelijke kenmerken en helder vormgegeven nieuwe componenten. De hoofdindeling is niet aangepast, de overgangen van de ruimtes zijn opnieuw vormgegeven.

De oorspronkelijke kozijnen in de voorgevel zijn hersteld, betimmeringen vernieuwd, en de diverse kastelelementen als ruimtebepalende elementen vormgegeven. De toegevoegde elementen hebben een ‘japans accent‘ als uitdrukkelijke wens van de opdrachtgevers. De historisch amsterdamse, en de modern ‘japanse’ sfeer komen zo naast elkaar goed tot hun recht.

 

 

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google