Van bankgebouw tot woningen en school


Monumentaal transformatieproject, het Zandkasteel in Amsterdam Zuidoost.

a/d Amstel architecten heeft op verschillende momenten meegedacht met het ontwerp en maakte het bouwkundig BIM-model. Hiermee ondersteunde we diverse opdrachtgevers in alle stadia van het project.

Voor G&S Vastgoed en OVG Real Estate bouwde a/d Amstel op basis van oorspronkelijk 2D tekenwerk een Revitmodel dat de basis zou vormen van de transformatie.

Voor en met Alberts & Van Huut International Architects ontwierp en tekende en modelleerde a/d Amstel 327 woningen in tien torens, met toegevoegde gevelopeningen, balkons en met stadswoningen op het dak. In het plan opgenomen was 20.000 m2 tbv parkeren en 12.000 m2 tbv de openbare binnenstraat met kantoren en horeca. In bouwteam met Kondor Wessels Amsterdam werd het plan tot en met DO uitgewerkt.

Wonam werd opdrachtgever ten behoeve van de uitwerking van het woningbouwplan en de monumentale openbare straat met ruimte voor werken en ontmoeten.

Drie torens werden verkocht aan de gemeente die opdrachtgever werd voor het ontwerp van de AICS, de internationale school. Voor en met Alberts & Van Huut bouwde a/d Amstel aan het model voor de school. Het bouwplan werd uitgewerkt tot en met bestek ten behoeve van omgevingsvergunning en aanbesteding.

Voor zowel de woningen (met openbare straat) als voor de school maakte a/d Amstel architecten het uitvoeringsontwerp (werktekeningen) in BIM en bleef a/d Amstel betrokken bij de actualisering van het model. Opdrachtgevers hiervoor waren IBB-Kondor met Kondor Wessels Amsterdam voor de woningen respectievelijk Van Wijnen voor de school.

Wij zijn blij met Alberts & Van Huut International Architects te hebben mogen bijdragen aan een van de grootste en bijzonderste transformatieprojecten in Nederland. Voor Max van Huut en Hans IJkelenstam: Gefeliciteerd en bedankt.

Bekijk hieronder ook het filmpje wat de gemeente Amsterdam maakte over het project in aanloop naar de uitreiking van de Geurt Brinkgreve Bokaal. Deze is ook door het project gewonnen en onderstreept de bijzondere aard van dit renovatie project!


Nieuwbouw van een sport- en zwemcomplex


Een harmonieus samenspel van architectuur en omgeving

Direct naast het station van Abcoude is Het Sporthuis Abcoude gerealiseerd, gelegen op de grens van industrie en woongebied. Dit markante gebouw, ontworpen door ons in samenwerking met Alberts & Van Huut, kenmerkt zich door organische architectuur die de twee gestapelde omvangrijke ruimtes in het pand, het zwembad en de sportzaal, harmonieus verbindt.

De gevel van het gebouw speelt een cruciale rol in de verbinding met de omgeving. Door het gebruik van bakstenen in aardse tinten sluit Het Sporthuis naadloos aan bij de karakteristieke bebouwing van Abcoude. Tegelijkertijd zorgen de vloeiende vormen en grote raamopeningen voor een eigentijdse uitstraling die het gebouw een herkenbaar en uitnodigend karakter geeft. Zo slaat de architectuur een brug tussen de naastgelegen kantoorpanden en de warme, menselijke maat van het dorpse woongebied.

Gemaakt voor de mens

Het Sporthuis is ontstaan uit een bijzonder burgerinitiatief waarin Stichting Zwembad Abcoude en Stichting Abcoude Sport samenwerkten om te voorzien in de lokale behoefte aan sport- en zwemfaciliteiten. Als architecten waren wij vereerd om een gebouw te creëren dat door en voor de gemeenschap is gerealiseerd.

Het complex omvat een 6-baans 25-meter zwembad met beweegbare bodem en whirlpool, en daarboven een sportzaal die opgedeeld kan worden in twee gymzalen. Beide ruimtes zijn voorzien van tribunes, wat de organisatie van diverse evenementen mogelijk maakt. Daarnaast zijn er horecavoorzieningen en vergaderruimtes gecreëerd om zowel verenigingen als buurtbewoners van alle benodigde faciliteiten te voorzien.

Het gebouw, opgeleverd in december 2020, is volledig gasloos en maakt gebruik van duurzame technieken zoals warmtepompen, warmteterugwinning en PV-panelen. Tijdens het project hebben we integraal gewerkt in BIM, waarbij a/d Amstel de coördinatie verzorgde. Dit was vooral waardevol bij complexe aansluitingen, zoals de verdiepingsvloer tussen het zwembad en de sportzaal, waar bouwfysica en constructie nauw samenkwamen.

Bekijk hieronder ook ons filmpje die je meeneemt door het gebouw:


nieuwe horeca voor Jaap Eden IJsbaan


De horecagelegenheid van de schaatsbaan Jaap Eden te Amsterdam is gedurende het zomerreces geheel gerenoveerd en verbouwd.
Dit gebouw is een veelvuldig verbouwde oude Finse school uit 1950. Tijdens de bouw bleek het vele verborgen verrassingen in petto te hebben zoals de oorspronkelijke entree en een prachtige houten kap. Dit feest van oude houten spanten wordt volop gevierd in dit hernieuwde café doordat de kap nu vrij in zicht is.

De ruimte is open en intiem, met lange tafels uitkijkend kijkend op de ijsbaan, en een diepe bank rondom een grote open haard.
De houten dakconstructie is in zijn oorspronkelijke staat gelaten. De toegevoegde wandafwerkingen zijn eenvoudig en sober, met een enkel detail, zoals in deze houten gebouwtjes gebruikelijk was. Vloeren zijn afgewerkt met Oudhollandse terracotta tegels en ruwe eiken planken. Veel zorg is besteed aan het completeren van dit oorspronkelijke sfeerbeeld, door oude wastafels toe te passen, Hollandse witjes, opgeklampte deuren, en Oudhollands beslag.

DE TERUGLIGGENDE uitnodigende entrees zijn weer aangebracht en hersteld, rondom zijn de ramen weer opengemaakt. De geveldetails zoals de omlijstingen om de gevelramen en sierlijsten tussen de kozijnen zijn zorgvuldig hersteld, houten gevelkolommen afgekrabt en opgeschilderd.
Achter deze oorspronkelijkheid gaat een nieuw gebouw schuil dat van top tot teen is geïsoleerd. Het gebouw is voorzien van een nieuwe zuinige installatie, en verbouwd met duurzame materialen.

Dit houten gebouwtje is aangepast aan de eisen van deze tijd, en staat in zijn eenvoud weer trots te stralen!

verbouw en uitbreiding brasserie aan hoofdstraat


De brasserie van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis Tilburg loc. Elisabeth is als gevolg van de herordening van de locatie van functies in de hoofdstraat verplaatst naar een positie centraal aan het poliplein. De open keuken is als een kiosk heel compact georganiseerd, er zijn verschillende karakteristieke zitruimtes geformeerd: een lichte  rustige ruimte in de uitbreiding, een serre aan de tuin,  hoge grote tafels, kindertafel, en een grote bank rondom een open haard.


instellingen
We gebruiken noodzakelijke cookies om je ervaring tijdens het gebruik van onze website te verbeteren. Voor het optimaal gebruik van de website zijn externe marketing/tracking cookies (bv YouTube, Vimeo) noodzakelijk. Die kun je toestaan in de instellingen. Je kunt hieronder toestemming geven om dergelijke insluitingen van derden toe te staan.
Youtube
Toestemming om inhoud te laten zien van - Youtube
Vimeo
Toestemming om inhoud te laten zien van - Vimeo
Google Maps
Toestemming om inhoud te laten zien van - Google