Hybride OK Rijnstate
nieuwbouw hybride OK
In het bestaande OK-centrum van Rijnstate in Arnhem is een hybride operatiekamer (OK) gebouwd, zonder het OK-programma te hinderen. Een hybride OK is een ruime luchtklasse 1 operatiekamer waar ook hoogwaardige beeldvormende technieken worden gebruikt. Met de röntgenapparatuur, hangend aan het zogenaamde zwaarlastplafond, kunnen tijdens de operatie stilstaande, bewegende en 3D-beelden worden gemaakt. Grote voordelen hiervan zijn dat door verschillende artsen tegelijk geopereerd kan worden, dat met hoogwaardige Röntgenbeelden in combinatie met Echo 3D navigatie mogelijk wordt, en dat daardoor minimaal invasief (er wordt minder gesneden) kan worden geopereerd, wat het herstel van de patiënt zeer ten goede komt.
De hybride OK is de operatiekamer van de toekomst, die in veel ziekenhuizen de komende jaren gemeengoed zal worden.
A/d Amstel architecten is in samenwerking met Deerns Nederland (VOF Deerns – a/d amstel architecten) betrokken geweest bij het ontwerp en de technische uitwerking van de hybride OK in Rijnstate.
De hybride OK is in december 2013 in gebruik genomen. Bekijk hier ook een 360º panorama vanaf de operatietafel!
Projectgegevens
Opdracht
Nieuwbouw Hybride OKOpdrachtgever
Ziekenhuis Rijnstate ArnhemSector
GezondheidszorgFunctie
hybride OKAdviseurs
Deerns Nederland (medische inrichting)Aannemer
Projectfase
Opgeleverd 2013Team
Frank Burger, Frank Soeratram, Robert Lodeweegs
Expertise
-Gerelateerd
Tandheelkunde Urologie Rijnstate
verbouw centrum bijzondere tandheelkunde en urologie
Polikliniek Urologie, Kaakchirurgie en Centrum Bijzondere Tandheelkunde
De poliklinieken van de specialismen urologie, kaakchirurgie en CBT delen een ‘vleugel’ van het Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem op de 1e verdieping. In 2006 heeft a/d amstel architecten het VO opgestart voor de aanpassing/uitbreiding van de urologie met 2 grote cystoscopie kamers in een aanliggend nieuwbouwgebied van 200 m2. Hierdoor kwam er ruimte vrij in de polikliniek. Alle drie de specialismen hadden behoefte aan uitbreiding en renovatie van de bestaande poliklinieken. Een groot gedeelte van de vleugel is verbouwd en de poliklinieken hebben dan ook een metamorfose ondergaan.
De twee grote wachtruimtes liggen aan de hoofdroute en geven de polikliniek een open en warme uitstraling. Direct grenzend aan de wachtruimtes bevinden zich de balies van de kaakchirurgie/CBT en van de urologie. Bij de kaakchirurgie/CBT is aan de voorzijde van de balie een foto van (de tanden van) walrussen te zien en bij de urologie een foto van een kronkelig riviertje.
De belangrijkste uitbreidingen van de kaakchirurgie/CBT zijn een extra behandelkamer en een spreekkamer voor de kaakchirurgie en een grote bedtoegankelijke behandelkamer voor de CBT. Ook een verkoeverkamer is aan deze polikliniek toegevoegd.
Bij de urologie zijn naast de twee grote cystoscopie kamers twee nieuwe behandelkamers gerealiseerd en een multifunctionele kamer.
Het interieur van de poliklinieken wordt gedomineerd door een blokkenpatroon in de vloer van de gangen in bruin en crème linoleum. Dit concept past goed bij de al eerder gerealiseerde poliklinieken MDL en chirurgie/orthopedie en is verder uitgewerkt in het interieurvoorstel ‘Kleurrijk Rijnstate’, dat de basis vormt voor verdere verbouwingen binnen Ziekenhuis Rijnstate.
Projectgegevens
Opdracht
verbouw centrum bijzondere tandheelkunde en urologieOpdrachtgever
Ziekenhuis Rijnstate ArnhemSector
GezondheidszorgFunctie
polikliniek tandheelkunde urologieAdviseurs
Deerns NederlandAannemer
Projectfase
Opgeleverd 2012Team
Jolanda van Meel, Frank Soeratram
Expertise
-Gerelateerd
–
SEH Rijnstate
renovatie en uitbreiding spoedeisende hulp
De SEH van het Ziekenhuis Rijnstate Arnhem heeft in de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan. Het oppervlak is verdrievoudigd en het logistiek proces is geanalyseerd en vervolgens optimaal gefaciliteerd.
De gewenste patiëntenstroom en de veiligheid voor patiënten en werknemers zijn de primaire uitgangspunten geweest bij het ontwerp voor de SEH.
De SEH omvat een ‘kleine trauma’ gedeelte, een algemene trauma gedeelte, een Acuut Kindercentrum, 2 grote traumakamers en een gips-afdeling. Er zijn 2 isolatiekamers gerealiseerd als mede gespecialiseerde behandelkamers.
PATIËNTENSTROOM
De patiënten kunnen op 2 manieren het ziekenhuis binnenkomen: Via de ambulance-ingang of via de zelfstandige patiënteningang.
De toegang van zelfstandige patiënten naar de SEH is gefaseerd ter vergroting van de veiligheid. Via de optimaal beveiligde beveiligingsbalie komt men in wachtruimte 1, buiten de afdeling. Na de triage wordt men verder toegelaten op de afdeling. Vervolgens gaat men naar de wachtruimte voor de kleine trauma, direct naar een behandelkamer, de gipskamer, of naar een wachtruimte of behandelkamer in het Acuut Kindercentrum, afhankelijk van de diagnose.
Projectgegevens
Opdracht
renovatie en uitbreiding spoedeisende hulpOpdrachtgever
Ziekenhuis Rijnstate ArnhemSector
GezondheidszorgFunctie
seh spoedeisende hulpAdviseurs
Deerns NederlandAannemer
Projectfase
Opgeleverd 2011Team
Take Vrijlandt, Jolanda van Meel, Leo Ammerlaan, Frank Soeratram
Expertise
complexe gefaseerde renovatie in doorfunctionerend ziekenhuisGerelateerd
–
Nieuwbouw Rijnstate Arnhem
nieuwbouw algemeen ziekenhuis
Ziekenhuis Rijnstate Arnhem is begin jaren negentig ontworpen door a/d amstel architecten, dat toen nog Architectenbureau Roelofs Nijst Lucas heette.
Kenmerkend voor dit ziekenhuis is de heldere stervormige hoofdverkeersstructuur met het grote atrium als goed herkenbaar middelpunt.
Rondom deze markante hoofdverkeersstructuur ligt een levendig structuralistisch bebouwingsschema met vele horizontale en verticale groeimogelijkheden. Voor de leefbaarheid is er binnen de bouwdelen een zone met lichthoven en patio’s aangebracht in het midden van de brede afdelingen van de laagbouw. Zo werden al tijdens het ontwerp begrippen als ‘healing environment’ praktisch vertaald in ruimte, licht en lucht. Medewerkers moeten in hun werkomgeving goed kunnen functioneren en patiënten moeten zich op hun gemak kunnen voelen.
In het souterrain en de eerste twee bouwlagen bevinden zich nagenoeg alle belangrijke ziekenhuisfuncties. De derde bouwlaag bevat alle technische installaties. Daarboven bevinden zich kruisvormige beddenhuizen met de verpleegafdelingen. Deze verpleegafdelingen hebben zicht op de als daktuin ingerichte daken van de lagere bouwdelen of het grote atrium.
Hieronder is een 360° impressie van het centrale atrium vanaf de verbindingsbrug op de eerste verdieping.
Projectgegevens
Opdracht
Nieuwbouw algemeen ziekenhuis voor 750 beddenOpdrachtgever
Ziekenhuis Rijnstate ArnhemSector
GezondheidszorgFunctie
nieuwbouw ziekenhuisAdviseurs
Twijnstra Gudde, RTB Van Heugten, ABT, Ad Goosen, Paul PoelmansAannemer
Projectfase
Opgeleverd 1995Team
Ton Nijst, Harry Grootendorst, Jaap van der Laan, Henk Maurer, Adri Stuivenberg
Expertise
nieuwbouw algemeen ziekenhuisGerelateerd