dagopname


De vernieuwing van de dagopname van het Bravis ziekenhuis te Roosendaal is klaar en op 19 september 2016 in gebruik genomen. De dagopname ligt op de eerste verdieping van het ziekenhuis, tussen de intensive care en de scopie-afdeling. De intensive care en de scopie-afdeling zijn al gerenoveerd.
Het ontwerp van de dagopname sluit nauw aan bij de eerder gerenoveerde afdelingen en is gebaseerd op gelijke uitgangspunten. De gebogen wand maakt het mogelijk dat elk bed naar buiten is gericht. Hierdoor ontstaat een vloeiende ruimte die zorgt voor openheid en overzicht zonder dat het massaal wordt. Patiënten hebben zo maximaal privacy en bovendien uitzicht naar buiten.


Renovatie Kinderafdeling


De kinderafdeling en de kinderpoli van het VieCuri Medisch Centrum Venlo hebben een metamorfose ondergaan. De nieuwe afdelingen hebben een eigentijdse uitstraling gekregen met heldere kleuren en vele afbeeldingen.

De kinderafdeling bestaat uit dertien ruime eenbedskamers met rooming-in en eigen sanitair.

Daarnaast zijn één twee-bedskamer en één vier-bedskamer gerealiseerd voor de sluderafdeling, waar kinderen kunnen bijkomen na een amandelbehandeling. Deze kamers zijn tevens te gebruiken voor de kliniek tijdens piekmomenten.

De kinderpoli ligt naast de afdeling en is geheel gerenoveerd. Er zijn vier spreek/werk/onderzoekkamers met ieder twee kleedcellen en diverse spreekkamers. De dagbehandeling ligt aan de andere zijde van de afdeling en is al eerder gerealiseerd.

Gezin centraal
De kinderafdeling is gebaseerd op het idee van Family Centered Care. Family Centered Care is een visie op zorg waarbij men het gezin centraal stelt en uitgaat van samenwerking tussen kind, ouders en/of verzorgers, artsen, verpleegkundigen, pedagogisch medewerkers en andere professionals voor de planning, levering en evaluatie van de zorg.

Op de kinderafdeling komen daarom voornamelijk éénbedskamers voor. Dit zorgt voor rust op de afdeling. Ook zijn de éénbedskamers vergroot, waardoor er rooming-in mogelijk is. Ouders kunnen dus zowel overdag als ‘s nachts dicht bij hun kind zijn. Zo staan de ouders dicht bij de zorg van hun kind en zijn de communicatielijnen kort.

Het zorg/behandelproces
Om het zorg- en behandelproces op de afdeling optimaal te faciliteren is gekozen voor een eenvoudige lay-out, waarbij de ondersteunende functies zoveel mogelijk centraal op de afdeling liggen. Hierdoor zijn de looplijnen vanaf de teampost kort en helder.
De gezinskamer is ontworpen voor kinderen van 0 t/m 18 jaar. De extra elementen die benodigd zijn voor kleine kinderen zoals commode en badje zijn daarom niet in de gezinskamer aanwezig. Een opklapbare commode is in een wand van het sanitair weggewerkt en er zijn verrijdbare badjes aanwezig op de afdeling. Bij de kinderpoli zorgen de twee kleedcellen per spreek-/werk onderzoekkamer voor een efficiënte manier om kinderen te onderzoeken.

Smiley
De vereniging Kind en Ziekenhuis kent Smiley’s toe aan ziekenhuizen die zich positief onderscheiden door hun voorzieningen voor kind en ouders. De kinderafdeling van het VieCuri heeft zo’n begeerde Smiley toegekend gekregen.

Oriëntatie
Bij binnenkomst door de lifthal kan men zich direct oriënteren. De gezamelijke balie van de kinderafdeling en kinderpoli is vanuit de lifthal gelijk zichtbaar. Ook de twee gangen waaraan de beddenkamers liggen, de gang naar de poli en de gang naar de dagbehandeling zijn allen direct zichtbaar. De hoofdstructuur van de verdieping is een driepoot met een brede poot in het midden voor de afdeling en twee smalle poten voor de poli en dagbehandeling. Door de ruimtelijke verschillen zal een patiënt of bezoeker ‘‘op gevoel’’ naar de goede kant lopen. De beddenkamers van de afdeling en de spreek-/werk onderzoekkamers van de poli kijken allen uit op de uiterwaarden en de Maas. Dit geeft een duidelijk oriënterend houvast.

Uitzicht
Het uitzicht op het groen en het water van de uiterwaarden werkt kalmerend. Uitzicht zorgt voor afleiding en hiermee voor pijnreductie.

Ruimtelijkheid
Door de middenbeuk van de dubbelcorridor niet helemaal vol te bouwen, maar in een soort blokjes te verdelen worden de twee gangen opgelost in een grote ruimte. Deze open ruimte is ingericht als woonkeuken. Het plafond is hier hoger. Dit voegt veel ruimte toe aan de afdeling.

Uitstraling
Het gebruik van lichte en zachtblauwe kleuren zorgt voor een aangenaam warme, maar toch frisse uitstraling. Door op strategische plekken een fotoprint op de wanden aan te brengen, krijgt de afdeling een minder klinische uitstraling. De poli is herkenbaar doordat één wand van de gang is beplakt met een doorlopende print van silhouetten van vissen en planten en de andere wand zachtblauw is gemaakt. In de wachtruimte van de poli is een afbeelding in het plafond verwerkt en doet de foto met goudvissen in de glazen spreekcel aan een aquarium denken.
Ook op de gezinskamer komt een fotoprint aan de wand. Als thema is hier gekozen voor vissen en zoogdieren onder water. Het sanitair bij de kamers heeft een opvallende wand met zeven kleuren tegels gekregen.

Speelkamer
Vlakbij de entree bevindt zich een speelkamer. Deze kamer heeft een eigen uitstraling met veel ruimtelijke indrukken die niets met het ziekenhuis te maken hebben. Hierdoor bevinden de kinderen zich in een andere wereld waardoor hun gedachten afgeleid worden naar vrolijke zaken. De speelkamer heeft een sfeer van boten en water, refererend aan het uitzicht op de Maas. Deze sfeer is gerealiseerd door een houten systeemplafond toe te passen, dat in een bocht doorloopt naar de wand. De vloer heeft de vorm van strand en water door twee kleuren linoleum met gebogen vormen toe te passen. De diverse speelobjecten, vast timmerwerk en speciale hangverlichting geven de speelkamer een speelse uitstraling.


renovatie verpleegafdelingen


Er is voor de algemene verpleegafdelingen in het VieCuri Medisch Centrum Venlo gekozen om beddenkamers te maken, die zowel als twee-bedskamer te gebruiken zijn, maar ook als ruime 1-beds kamers met ´rooming-in´. Op deze manier kan zonder te verbouwen het aantal 1-beds vergroot worden ten koste van de capaciteit en vice versa. Dit levert een bouwkundige lay-out op, die toekomstbestendig is. Uitgangspunt was verder dat de standaard verpleegafdeling zodanig is opgezet dat zij voor meerdere patiëntengroepen geschikt is, zodat groei en krimp van specifieke patiëntengroepen niet leidt tot drastische verbouwingen. Er zijn 3 multifunctionele ruimten opgenomen, die afhankelijk van de specifieke vraag ingezet kunnen worden als werkkamer, spreekkamer of onderzoekkamer.

Hoe ontwerp je een prettige omgeving voor patiënt en medewerker die de tand des tijds kan doorstaan? Door een hoogwaardige, maar neutrale omgeving, die ruimte laat voor bij de tijdse aanpasbare specials. De hoofdsfeer wordt gedragen door functionaliteit, daglicht, uitzicht, oriëntatie en ruimtelijkheid. Dit zijn de ingrediënten voor een goed zorggebouw. Daarnaast zijn voor specifieke plekken eigentijdse specials en kleurrijke accenten die de patiënt wil verrassen en een ander perspectief op zijn verblijf zal bieden.

Om het zorg en behandelproces optimaal te faciliteren is gekozen voor een eenvoudige lay-out, waarbij de ondersteunende functies zoveel mogelijk centraal op de afdeling liggen. Hierdoor zijn de looplijnen kort en helder. Rondom deze kern liggen de drie verpleegunits, twee met maximaal 16 bedden en één met maximaal 18 bedden.

gefaseerde renovatie verpleegafdelingen


De renovatie van de verpleegafdelingen van het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis locatie Elisabeth is in het najaar van 2015 afgerond. Het beddenhuis is ingrijpend verbouwd om ruimte te maken voor de hernieuwde zorgvisie van het ziekenhuis. In deze visie wordt de patiënt centraal gesteld in het zorgproces.
Kernwoorden van het ontwerp zijn: overzichtelijk, transparant, ruimtelijk, licht, tijdloos, huiselijk, gastvrij en verzorgd. De afdelingen bestaan grotendeels uit ruime, lichte één-persoonskamers.

Een gemeenschappelijke woonkamer biedt een centraal open punt in de afdelingen. Daglicht dringt door tot in de kern. Op de afdelingen is zoveel mogelijk ruimte beschikbaar gemaakt voor de patiënten; de logistiek is aangepast en facilitaire voorzieningen zijn overwegend centraal gelokaliseerd.

De grote uitdaging was de sfeer niet te laten domineren door medische apparatuur en afwerkingen.
In nauwe samenwerking met de installatieadviseurs is het gelukt deze elementen terug te dringen en een sfeer te creëren waarin de patiënt zich te gast voelt. Ook keuze van meubilair en verlichting zijn hierop afgestemd.

De kleurpaletten van de afwerkingen zijn ontwikkeld in samenhang met 3 natuurgebieden in de omgeving van het ziekenhuis; grote foto’s hiervan op de wanden verruimen de blik en horizon van alle aanwezigen op de afdelingen.


nieuwbouw topklinisch ziekenhuis


Isala Zwolle is het nieuwe ziekenhuis in Zwolle. Een hedendaags innovatief, duurzaam en daardoor toekomst gericht ziekenhuis. Medische zorg van hoogstaande kwaliteit wordt geleverd in een zinrijke omgeving. Door het gebruik van zachte kleuren, natuurlijke materialen en veel groen heeft het gebouw een positieve invloed op het welbevinden van patiënten, bezoekers en medewerkers.

Isala Zwolle is ontworpen door Architecten Maatschap Isala, bestaande uit de bureau’s Alberts & Van Huut International Architects, a/d Amstel Architecten en Alberts, Van Huut & Partners Engineers. Binnen AMI werd grote ervaring met het bouwen van ziekenhuizen gekoppeld aan een humane visie op de zorgomgeving. Het werd een geweldig ziekenhuis dat nauwelijks op een ziekenhuis lijkt.

Het grote ziekenhuiscomplex van 108.000 m2 is klein gemaakt door de ruimte op te delen in vier zogenaamde vlinders. Eén van de vlinders bestaat uit laboratoriumfuncties en is verder voor patiënten niet toegankelijk. Eén vlinder bevat alle zware ziekenhuisfuncties zoals OK s, Intensive Care, spoedeisende hulp, en beeldvormende technieken. Deze bevindt zich in het midden van het complex. Twee vlinders aan weerszijden hiervan bevatten poliklinieken beneden en verpleegafdelingen boven. De 4 vlinders zijn ondergronds gekoppeld middels een transportgang. Op de begane grond vindt de bezoeker van het ziekenhuis vanuit de ontvangsthal, via een langs de tuin gelegen hoofdstraat, de trappenhuizen naar de vlinderverdiepingen.

Het interieurontwerp en het architectonisch ontwerp van het ziekenhuis vormen één geheel. Kleur, materiaal, en landschap worden ingezet om mensen zich prettig te laten voelen, en stress te reduceren. Dat is belangrijk, en zeker in een ziekenhuis. Geen lange witte gangen met kunstlicht, maar een gang met uitzicht op de tuin, met informele bankjes onder grote planten, om even uit te rusten of om na te praten. Al bij de binnenkomst van het ziekenhuis voel je aangenaam verwelkomd. De kolommen in de ontvangsthal lijken wel op bomen. Vides in en langs vloeren geven doorzicht en laten het licht diep in de ruimte doordringen. Planten kunnen hier hoog groeien. De wanden zijn in elkaar overlopende zachte tinten kleuren, en doen weldadig aan. Het is een intieme ontvangsthal.

Het complex is in vier afzonderlijke gebouwen verdeeld in de vorm van zogenaamde vlinders. Kleur is mede gebruikt voor associatieve “wayfinding”: Elke vlinder heeft zijn eigen kleurpalet voor de vloeren en de afwerking van het atrium. De kleuren van de buitenkozijnen variëren per verdieping. Zo krijgt ieder deel van het gebouw haar eigen uitstraling. Voor de inrichting is veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe en andere houtsoorten. De natuur en de verbinding met de buitenomgeving zijn inspiratiebronnen geweest voor dit ontwerp. En het omgaan met binnen en buiten. Ben je in het atrium nou binnen of buiten? Je bent buiten maar voelt de beschutheid van binnen.

15 Jaar samenwerking bekroond door een groot medisch hoogwaardig opgeleverd gebouw, dat bij patiënt en ziekenhuismedewerker blijdschap oproept. Die kwaliteit dankt het gebouw aan expertise, en samenwerking. Dat het gebouw ook nog eens gebouwd is binnen tijd en budget geeft extra voldoening. De bouwdirecteur: Terugkijkend is de grootste waarde van de architect geweest dat hij zich gedurende al die tijd is blijven inzetten voor een omgeving waarin de patiënt zich bij Isala thuis voelt. Dat voel je zelf, en je ziet het aan de patiënten die binnenkomen. De architect: De grootste waarde van de bouwdirecteur is dat hij gedurende al die tijd met bezieling de betrokkenheid van zovelen kon aanwakkeren en vasthouden. Zo is bouwen mensenwerk, en dát is het. Isala is op 5 augustus 2013 in gebruik genomen.

Hieronder volgt een door Isala gemaakte Youtube movie die een prachtige impressie geven van het nieuwe ziekenhuis.


instellingen
We gebruiken noodzakelijke cookies om je ervaring tijdens het gebruik van onze website te verbeteren. Voor het optimaal gebruik van de website zijn externe marketing/tracking cookies (bv YouTube, Vimeo) noodzakelijk. Die kun je toestaan in de instellingen. Je kunt hieronder toestemming geven om dergelijke insluitingen van derden toe te staan.
Youtube
Toestemming om inhoud te laten zien van - Youtube
Vimeo
Toestemming om inhoud te laten zien van - Vimeo
Google Maps
Toestemming om inhoud te laten zien van - Google