Een nieuw Operatie- en Interventiecentrum, Spoedplein en Vrouw & Kind centrum


Franciscus Gasthuis & Vlietland is begonnen met de bouw van een nieuw, duurzaam en energie-efficiënt ziekenhuisgebouw naast het huidige Franciscus Gasthuis in Rotterdam, dat in 2026 zal openen.

Nieuwbouw Franciscus

Ontworpen vanuit de zorgmedewerker

Door bij het ontwerp van de nieuwbouw van het Franciscus vanaf het begin de zorgmedewerkers te betrekken bij het ontwerpen, konden we al hun wensen en inzichten meteen mee nemen. Het maken van schetsen, mock-ups en uiteindelijk renders hebben gezorgd voor een effectieve samenwerking en geresulteerd in een ziekenhuis voor en door het personeel. Heel speciaal was dat we door het gebruik van teams-vergaderingen in 8 sessies van 45 minuten het ontwerp binnen een dag met 120 medewerkers konden bespreken.

Ontworpen vanuit de patiënt

In het ontwerp is met veel aandacht ook het perspectief van de patiënt, en zijn begeleider en familie, in ogenschouw genomen. We zijn telkens diep ingegaan op de specifieke wensen en eisen van de verschillende doelgroepen die het gebouw bedient, van jong tot oud. Deze wensen en eisen zijn omgezet in passende omgevingen, waar aandacht is voor oriëntatie, zelfredzaamheid, daglicht, rust, comfort en afleiding.

Nieuwbouw Franciscus

Aanpasbaar, passend en duurzaam

Door de hoofdstructuur van het gebouw, slimme geveldetails en de vrij indeelbare vloeren is het gebouw makkelijk aanpasbaar. Hierdoor kan het gebouw de altijd veranderende zorg duurzaam huisvesten. De dichte geveldelen naast de ramen geven ook in de toekomst mogelijkheden om zonder gevelaanpassingen nieuwe binnenwanden te plaatsen. Ook is er de mogelijkheid het gebouw uit te breiden aan de oostzijde en op de bovenste verdieping. Een lichtgekleurd raster van metselwerk ingevuld met glas geven het nieuwe gebouw een tijdloze en robuuste uitstraling. Door de combinatie van compactheid, zeer goede isolatie, zonnepanelen en warmtekoude opslag zijn de stookkosten nagenoeg nihil. Een gevel van metselwerk maakt het gebouw onderhoudsarm en weert het geluid van de snelweg. Waar mogelijk worden elementen vanuit het bestaande gebouw hergebruikt in de nieuwbouw.

De cascade van rustgevende binnentuinen

Met de cascade van binnentuinen krijgt het gebouw een unieke kwaliteit. Het rustgevende uitzicht op groen vanuit het gebouw wordt hiermee werkelijkheid. De daktuin die aan de kinderafdeling ligt is ook voor bedden toegankelijk.

Nieuwbouw Franciscus

Links:


Nieuwbouw en volledige renovatie


VieCuri Medisch Centrum concentreert de intensieve zorg in Venlo. In, aan, op en tussen de bestaande bouwdelen wordt een nieuw operatiekamercomplex en een nieuwe afdeling Medische Beeldvorming gebouwd. De totale omvang van het project bedraagt ca 11.000 m2, waarvan ca 6.000 als nieuwbouw. De minutieuze inpassing van een omvangrijk programma zorgt voor efficiënte verbindingen met aansluitende afdelingen.

Verwevenheid

Zoals het programma zich heeft ontwikkeld als integraal onderdeel van het bestaande ziekenhuis, zo is ook gekozen om in de vormgeving, zowel in het exterieur als ook in het interieur, aan te sluiten op het bestaande gebouw, om daarmee aan het bestaande geen afbreuk te doen, maar het juist in haar sterke aspecten te versterken. In het interieur resulteert dat in het voortzetten van materialen en kleuren, vastgesteld in het interieurconcept waarmee het ziekenhuis zich de afgelopen tien jaar heeft vernieuwd. Accentkleuren en fotografie, als onderdeel van dit interieurconcept, zijn toegepast in beide afdelingen.

In het exterieur is aangesloten op de horizontale banden van metselwerk en kozijnen. Het specifieke programma gekenmerkt door veel techniek, gaf aanleiding de raamstroken te materialiseren in metallic grijs, soms als kozijn, soms als  geprofileerd staalplaat gevat in een verticale ribbenverdeling.

Complexe fasering

Omdat de bestaande MBV afdeling en operatiekamers doorfunctioneren tijdens de bouw, vindt uitvoering plaats in een groot aantal fases. a/d Amstel ondersteunt de opdrachtgever en uitvoerende partijen door middel van een interactief online faseringsdocument en uitvoeringstekeningen per fase.


renovatie en uitbreiding CSA en scopenreiniging


De verbouwing van de sterilisatieafdeling en de scopen reiniging is onderdeel van het langetermijnhuisvestingsplan van het VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Hier worden de scopen en andere medische instrumenten schoongemaakt en gesteriliseerd. Naast optimalisatie van logistiek en hygiëne waren overzicht, uitzicht en ruimte belangrijke ontwerpuitgangspunten.

Logistiek geoptimaliseerd
Het medisch instrumentarium wordt in een aantal stappen eerst schoongemaakt en daarna gesteriliseerd. Dit hele proces vindt in feite plaats in één grote ruimte, die opgedeeld is in aparte gedeelten door apparatenwanden. Deze scheidingswanden zorgen voor het transport van het medisch instrumentarium van vuil naar schoon naar steriel. 
Door de heldere stroming van de verschillende processen is het proces voor iedere medewerker te volgen en te begrijpen.
De operatieafdeling is de grootgebruiker van de sterilisatieafdeling en ligt er gelukkig naast. Hierdoor konden we een directe verbindingsgang maken tussen de steriele berging en de operatieafdeling.

Design bugs out
De ruimtes blijven gegarandeerd schoon en steriel door de luchtdruk en door de sluizen met interlock tussen de ruimten. De ruimte waar de instrumenten worden ingepakt en de steriele berging zijn voorzien van een speciale flushwandafwerking die naadloos aansluit op de diverse apparaten.
De lucht wordt afgezogen via de speciale plafondkoven aan de uitgaande kant van de wasmachines en sterilisatoren die fungeren als “wasemkappen”.
De karren die de bakjes met het instrumentarium vervoeren worden schoongemaakt in de karrenwasautomaat. Om de karren er zonder helling in te kunnen rijden is een sparing in de betonnen vloer gezaagd.

Techniek en vormgeving hand in hand
Met behulp van het gedetailleerde 3D BIMmodel, dat we in het ontwerpstadium al maakten, konden we de hoogte van de ruimten maximaliseren en toch genoeg ruimte hebben voor de constructieve en de installatietechnische componenten.

Overzicht en uitzicht
De doorkijkjes en de ramen in de wasmachines zorgen voor een goed overzicht over de verschillende ruimten. Dit vergroot de mogelijkheid voor non-verbale communicatie, wat belangrijk is omdat er natuurlijk vanuit hygiëne-overwegingen niet zomaar van de ene naar de andere ruimte gelopen kan worden.

De combinatie van de schoonmaakruimte voor de scopen en de medische hulpmiddelen in één grote ruimte is zowel ruimte technisch als organisatorisch natuurlijk zeer praktisch.

De werkruimten liggen aan de tuin en hebben veel ramen. Hierdoor zijn het prettige ruimten om te werken. De interne gang die onder andere de verschillende personeelsvoorzieningen ontsluit, kijkt via de glazen deuren en zijlichten van de goederensluis via de steriele berging uit op de groene bomen die langs de Tegelse weg staan. Hierdoor is de inpandigheid van deze ruimte verminderd en kun je je eenvoudiger oriënteren.

Fasering
De uitdaging in de fasering lag erin dat de bestaande CSA ongehinderd moest kunnen doorfunctioneren tijdens de bouw van de nieuwe. En niet alleen de afdelingen maar ook de diverse transportroutes moesten kunnen doorfunctioneren. Dit is opgelost door geen primaire functies te positioneren op de plek van de huidige CSA.


volledige verbouwing en uitbreiding met 2 hybride OK's


Vernieuwing OK-complex Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
Een volledige verbouwing en uitbreiding met 2 hybride OK’s

Het OK complex in het ETZ loc. Elisabeth is geheel verbouwd, technisch vernieuwd en uitgebreid en voldoet op alle vlakken weer geheel aan de hoogste standaard voor een klasse 1 niveau OK complex.
Dit complex bevat totaal 14 OK-ruimtes, gedifferentieerd prestatieniveau 1 en 2, inclusief 2 grote hybride OK’s en alle ondersteunende ruimtes.

De verbouwing van een OK afdeling is een complexe opgave.
De vele functionele ruimtelijke eisen en wensen, de uitgebreide installaties, de medische apparatuur en inventaris, de media-technologie en de vele werkprocessen moeten samengebracht worden in één omvattend ontwerp. Bovendien moest dit OK-complex dóórfunctioneren tijdens de bouw, waardoor het ontwerp faseerbaar moest zijn.

Samen met de opdrachtgevers en ontwerppartners zijn de bestaande knelpunten van het huidige OK complex als geheel en de OK ruimtes in het bijzonder geanalyseerd en is geformuleerd wat men wil verbeteren en optimaliseren.
De logistieke lijnen van patiënten, spullen en personeel zijn kritisch bekeken, het probleem van de enorme toename van losse apparaten in de gangzones is in kaart gebracht, de zwakke plekken in de procedures zijn onderzocht, evenals de installatietechnische randvoorwaarden.
Deze knelpunten zijn in het nieuwe ontwerp opgelost. Het gebouw is eerst uitgebreid om meer ruimte te maken.

We hebben centrale grote apparatenbergingen geplaatst, de steriele berging is uitgebreid, is overzichtelijk en heeft ruime werkplekken en ligt direct aan de gevel zodat de ruimte heel licht is. De steriele berging is direct naast de opdekruimtes gelegen waardoor het werkproces efficiënt en de steriele condities goed beheersbaar zijn.
De 4 opdekzones zijn voorzien van een crossflow.

De OK-ruimtes zijn vernieuwd en voorzien van nieuwe mediatechnologie, vernieuwde luchtbehandelingsinstallaties en electrotechnische installaties conform de laatste richtlijnen. Om al deze nieuwe technologie goed vlak te kunnen wegwerken hebben we voor alle OK’s aparte wanden ontworpen, die in het Ropa systeem zijn uitgewerkt. Met slimme goten en kleppen zijn zelfs alle bekabelingen weggewerkt, waardoor de OK ruimte goed vlak is, en zoals voorwaardelijk in een OK, heel goed te reinigen.
De nieuw ontworpen lay-out van de OK’s met de positie van de werkplekken en instrumentarium, de nieuwe pendels en monitoren, is getest door het bouwen van een mock-up, waarin de verschillende OK settings zijn uitgeprobeerd en is zo proefondervindelijk vastgesteld.

Hybride OK’s
Veel aandacht hebben wij en het gehele team besteed aan het ontwerp en uitwerking van de 2 nieuwe hybride OK’s. Ook hier hebben we met de gebruikers tot op het kleinste detail uitgezocht hoe de indeling van de ruimte, de positionering van alle medische instrumentarium, pendels, lampen en inrichting van werkplekken in optima forma moet zijn.
De enorme extra belasting door de 1800 kg wegende bewegende diagnostiekapparatuur vereiste versteviging van het bestaande gebouw. De integratie van constructie, apparaat en installatie, pendels en lampen, stralingseisen en werkruimte is door hele intensieve samenwerking van het gehele bouwteam tot stand gekomen, en is samengebracht tot een heel rustig eindbeeld.

Kleur
Naast de optimale functionaliteit is in het ontwerp veel aandacht besteed aan het verbeteren van de kwaliteit van de ruimte voor patiënt en personeel. Zowel de middengang als de buitengangen hebben we voorzien van uitzicht en door grote lage ramen en daklicht te plaatsen.
We gebruiken warme materialen die wel geheel voldoen aan de eisen voor een OK complex, maar die niet de associatie oproepen met een klassieke OK.
We hebben een bijzondere afwerking ontworpen voor de centrale gang, mooie verlichting en een verlichting item speciaal voor kinderen.
De kleur en sfeer van de OK ruimte is onderzocht. De groene wanden, in 2 tinten, geven een rustig beeld aan de ogen, en voorkomen het nabeeld dat ontstaat bij het kijken in de wond tijdens de operatie.
Om het zicht op de beeldschermen te optimaliseren is de mogelijkheid gecreeerd over te schakelen van witte naar groene verlichting.

Groen dak
De toename van de technische uitrusting van de OK’s leidde tot een verdubbeling van de benodigde installatieruimte, waarvoor we een uitbreiding van de techniekruimte hebben ontworpen. Patiënten die in het ziekenhuis liggen kijken vanuit hun kamer recht op deze techniekruimte. Dat gaf ons aanleiding de techniekruimteuitbreiding bijzonder te maken, en te voorzien van een mooi groen mos-sedum dak.

We hebben voor de twee type OK ruimtes een mock-up gebouwd, waarin de verschillende operatieopstellingen en werkprocessen zijn uitgetest. Hieruit kwamen nuttige inzichten, die verwerkt zijn in het uiteindelijke ontwerp.

Samenwerking
Van begin af aan hebben wij in dit ontwerpproces intensief samengewerkt met het ziekenhuis en het installatieadviesbureau Sweegers en de Bruijn, omdat we menen dat deze opgave een integrale benadering verlangt.
Verder in het ontwerptraject is het team uitgebreid met de bouwteampartners De Kok Bouwgroep, Unica, Hoppenbrouwers, 4Hd constructeurs, Ropa en Philips.


nieuwbouw hybride OK


In het bestaande OK-centrum van Rijnstate in Arnhem is een hybride operatiekamer (OK) gebouwd, zonder het OK-programma te hinderen. Een hybride OK is een ruime luchtklasse 1 operatiekamer waar ook hoogwaardige beeldvormende technieken worden gebruikt. Met de röntgenapparatuur, hangend aan het zogenaamde zwaarlastplafond, kunnen tijdens de operatie stilstaande, bewegende en 3D-beelden worden gemaakt. Grote voordelen hiervan zijn dat door verschillende artsen tegelijk geopereerd kan worden, dat met hoogwaardige Röntgenbeelden in combinatie met Echo 3D navigatie mogelijk wordt, en dat daardoor minimaal invasief (er wordt minder gesneden) kan worden geopereerd, wat het herstel van de patiënt zeer ten goede komt.

De hybride OK is de operatiekamer van de toekomst, die in veel ziekenhuizen de komende jaren gemeengoed zal worden.

A/d Amstel architecten is in samenwerking met Deerns Nederland (VOF Deerns – a/d amstel architecten) betrokken geweest bij het ontwerp en de technische uitwerking van de hybride OK in Rijnstate.

De hybride OK is in december 2013 in gebruik genomen. Bekijk hier ook een 360º panorama vanaf de operatietafel!

instellingen
We gebruiken noodzakelijke cookies om je ervaring tijdens het gebruik van onze website te verbeteren. Voor het optimaal gebruik van de website zijn externe marketing/tracking cookies (bv YouTube, Vimeo) noodzakelijk. Die kun je toestaan in de instellingen. Je kunt hieronder toestemming geven om dergelijke insluitingen van derden toe te staan.
Youtube
Toestemming om inhoud te laten zien van - Youtube
Vimeo
Toestemming om inhoud te laten zien van - Vimeo
Google Maps
Toestemming om inhoud te laten zien van - Google