Streeklab Haarlem

Interne verbouwing


Het Streeklab Haarlem heeft een interne verbouwing ondergaan omdat men de behoefte had om op een andere manier te werken die efficiënter, flexibeler en bestand tegen de toekomst is. In het bestaande gebouw bij het Spaarne Gasthuis kwam er een ruimte vrij. Hierdoor was er een mogelijkheid om de twee verschillende locaties van het Streeklab Haarlem samen te voegen in één gebouw. Daardoor zijn er verschillende functies verplaatst en geïntegreerd.

Functies samenvoegen

In het Streeklab Haarlem zijn diverse ruimtes verbouwd en/of verplaatst. Er is een nieuwe kantooromgeving gerealiseerd met flex- en overlegwerkplekken op de plaats van het bacteriologisch laboratorium. Deze kantoorruimtes zijn vormgegeven met veel glas, waardoor er een aangename lichte omgeving ontstaat met diverse doorzichten. Het nieuwe bacteriologisch laboratorium is samengevoegd met de parasitologie en verplaatst van de begane grond naar de eerste verdieping. Een groot gedeelte van dit lab wordt ingenomen door een Total Lab Automation (TLA) systeem dat grotendeels de kweken, determinaties en resistentie-bepalingen verricht. Ook het legionella laboratorium, het myco lab en het moleculair lab zijn uitgebreid en opnieuw ingericht. Verder hebben diverse opslagruimtes, de logistieke ruimtes en bestaande kantoorruimtes een nieuwe plek of inrichting gekregen.

Begane grond

Eerste verdieping

Bouwkundig een minimale ingreep

Bij deze opdracht is vanwege het budget en duurzaamheid ervoor gekozen om zoveel mogelijk te behouden. Hierdoor zijn er verschillende ruimtes alleen veranderd van functie maar niet verbouwd. In de ruimtes die verbouwd zijn is het plafond vernieuwd met betere ventilatie en er zijn nieuwe tussenwanden (Metalstudwanden) geplaatst waar nodig. Kozijnen en deuren zijn zoveel mogelijk hergebruikt. Om meer rust te creëren is de vloer vervangen, op deze manier ontstaat er meer eenheid en herkenbaarheid.

Materiaalkeuzes

Streeklab Haarlem had van tevoren als wens om een professionele en innovatieve uitstraling te krijgen. Deze uitstraling heeft a/d Amstel architecten in het kleurenschema geïmplementeerd. Er is aangesloten op bestaande kleuren en materialen om een eenheid te behouden met bestaande gedeeltes van het Streeklab Haarlem. De vloeren krijgen als basis een lichte kleur. In het bacteriologisch laboratorium zijn accent kleurvlakken in blauw en zwart aangebracht om werkeilanden te creëren binnen de grote ruimte. De kantoorruimtes hebben een zwarte vloer gekregen conform bestaande kantoren. Als accent voor de wanden in de laboratoria is gekozen voor een blauwe kleur zodat het een frisse look krijgt. Voor de kantoorruimtes is gekozen voor een warmere kleur, de terra kleur. De voorkeuren van de medewerkers van het Streeklab Haarlem zijn ook meegenomen in het proces van het bepalen van de kleurstellingen. De nieuwe bouwkundige elementen zoals de plafonds, binnenkozijnen, binnenwanden en vloeren zijn strak vormgegeven.

Kantoor omgeving

Laboratorium