Interne verbouwing


Het Streeklab Haarlem heeft een interne verbouwing ondergaan omdat men de behoefte had om op een andere manier te werken die efficiënter, flexibeler en bestand tegen de toekomst is. In het bestaande gebouw bij het Spaarne Gasthuis kwam er een ruimte vrij. Hierdoor was er een mogelijkheid om de twee verschillende locaties van het Streeklab Haarlem samen te voegen in één gebouw. Daardoor zijn er verschillende functies verplaatst en geïntegreerd.

Functies samenvoegen

In het Streeklab Haarlem zijn diverse ruimtes verbouwd en/of verplaatst. Er is een nieuwe kantooromgeving gerealiseerd met flex- en overlegwerkplekken op de plaats van het bacteriologisch laboratorium. Deze kantoorruimtes zijn vormgegeven met veel glas, waardoor er een aangename lichte omgeving ontstaat met diverse doorzichten. Het nieuwe bacteriologisch laboratorium is samengevoegd met de parasitologie en verplaatst van de begane grond naar de eerste verdieping. Een groot gedeelte van dit lab wordt ingenomen door een Total Lab Automation (TLA) systeem dat grotendeels de kweken, determinaties en resistentie-bepalingen verricht. Ook het legionella laboratorium, het myco lab en het moleculair lab zijn uitgebreid en opnieuw ingericht. Verder hebben diverse opslagruimtes, de logistieke ruimtes en bestaande kantoorruimtes een nieuwe plek of inrichting gekregen.

Begane grond

Eerste verdieping

Bouwkundig een minimale ingreep

Bij deze opdracht is vanwege het budget en duurzaamheid ervoor gekozen om zoveel mogelijk te behouden. Hierdoor zijn er verschillende ruimtes alleen veranderd van functie maar niet verbouwd. In de ruimtes die verbouwd zijn is het plafond vernieuwd met betere ventilatie en er zijn nieuwe tussenwanden (Metalstudwanden) geplaatst waar nodig. Kozijnen en deuren zijn zoveel mogelijk hergebruikt. Om meer rust te creëren is de vloer vervangen, op deze manier ontstaat er meer eenheid en herkenbaarheid.

Materiaalkeuzes

Streeklab Haarlem had van tevoren als wens om een professionele en innovatieve uitstraling te krijgen. Deze uitstraling heeft a/d Amstel architecten in het kleurenschema geïmplementeerd. Er is aangesloten op bestaande kleuren en materialen om een eenheid te behouden met bestaande gedeeltes van het Streeklab Haarlem. De vloeren krijgen als basis een lichte kleur. In het bacteriologisch laboratorium zijn accent kleurvlakken in blauw en zwart aangebracht om werkeilanden te creëren binnen de grote ruimte. De kantoorruimtes hebben een zwarte vloer gekregen conform bestaande kantoren. Als accent voor de wanden in de laboratoria is gekozen voor een blauwe kleur zodat het een frisse look krijgt. Voor de kantoorruimtes is gekozen voor een warmere kleur, de terra kleur. De voorkeuren van de medewerkers van het Streeklab Haarlem zijn ook meegenomen in het proces van het bepalen van de kleurstellingen. De nieuwe bouwkundige elementen zoals de plafonds, binnenkozijnen, binnenwanden en vloeren zijn strak vormgegeven.

Kantoor omgeving

Laboratorium

nieuwbouw topklinisch ziekenhuis


Isala Zwolle is het nieuwe ziekenhuis in Zwolle. Een hedendaags innovatief, duurzaam en daardoor toekomst gericht ziekenhuis. Medische zorg van hoogstaande kwaliteit wordt geleverd in een zinrijke omgeving. Door het gebruik van zachte kleuren, natuurlijke materialen en veel groen heeft het gebouw een positieve invloed op het welbevinden van patiënten, bezoekers en medewerkers.

Isala Zwolle is ontworpen door Architecten Maatschap Isala, bestaande uit de bureau’s Alberts & Van Huut International Architects, a/d Amstel Architecten en Alberts, Van Huut & Partners Engineers. Binnen AMI werd grote ervaring met het bouwen van ziekenhuizen gekoppeld aan een humane visie op de zorgomgeving. Het werd een geweldig ziekenhuis dat nauwelijks op een ziekenhuis lijkt.

Het grote ziekenhuiscomplex van 108.000 m2 is klein gemaakt door de ruimte op te delen in vier zogenaamde vlinders. Eén van de vlinders bestaat uit laboratoriumfuncties en is verder voor patiënten niet toegankelijk. Eén vlinder bevat alle zware ziekenhuisfuncties zoals OK s, Intensive Care, spoedeisende hulp, en beeldvormende technieken. Deze bevindt zich in het midden van het complex. Twee vlinders aan weerszijden hiervan bevatten poliklinieken beneden en verpleegafdelingen boven. De 4 vlinders zijn ondergronds gekoppeld middels een transportgang. Op de begane grond vindt de bezoeker van het ziekenhuis vanuit de ontvangsthal, via een langs de tuin gelegen hoofdstraat, de trappenhuizen naar de vlinderverdiepingen.

Het interieurontwerp en het architectonisch ontwerp van het ziekenhuis vormen één geheel. Kleur, materiaal, en landschap worden ingezet om mensen zich prettig te laten voelen, en stress te reduceren. Dat is belangrijk, en zeker in een ziekenhuis. Geen lange witte gangen met kunstlicht, maar een gang met uitzicht op de tuin, met informele bankjes onder grote planten, om even uit te rusten of om na te praten. Al bij de binnenkomst van het ziekenhuis voel je aangenaam verwelkomd. De kolommen in de ontvangsthal lijken wel op bomen. Vides in en langs vloeren geven doorzicht en laten het licht diep in de ruimte doordringen. Planten kunnen hier hoog groeien. De wanden zijn in elkaar overlopende zachte tinten kleuren, en doen weldadig aan. Het is een intieme ontvangsthal.

Het complex is in vier afzonderlijke gebouwen verdeeld in de vorm van zogenaamde vlinders. Kleur is mede gebruikt voor associatieve “wayfinding”: Elke vlinder heeft zijn eigen kleurpalet voor de vloeren en de afwerking van het atrium. De kleuren van de buitenkozijnen variëren per verdieping. Zo krijgt ieder deel van het gebouw haar eigen uitstraling. Voor de inrichting is veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe en andere houtsoorten. De natuur en de verbinding met de buitenomgeving zijn inspiratiebronnen geweest voor dit ontwerp. En het omgaan met binnen en buiten. Ben je in het atrium nou binnen of buiten? Je bent buiten maar voelt de beschutheid van binnen.

15 Jaar samenwerking bekroond door een groot medisch hoogwaardig opgeleverd gebouw, dat bij patiënt en ziekenhuismedewerker blijdschap oproept. Die kwaliteit dankt het gebouw aan expertise, en samenwerking. Dat het gebouw ook nog eens gebouwd is binnen tijd en budget geeft extra voldoening. De bouwdirecteur: Terugkijkend is de grootste waarde van de architect geweest dat hij zich gedurende al die tijd is blijven inzetten voor een omgeving waarin de patiënt zich bij Isala thuis voelt. Dat voel je zelf, en je ziet het aan de patiënten die binnenkomen. De architect: De grootste waarde van de bouwdirecteur is dat hij gedurende al die tijd met bezieling de betrokkenheid van zovelen kon aanwakkeren en vasthouden. Zo is bouwen mensenwerk, en dát is het. Isala is op 5 augustus 2013 in gebruik genomen.

Hieronder volgt een door Isala gemaakte Youtube movie die een prachtige impressie geven van het nieuwe ziekenhuis.


instellingen
We gebruiken noodzakelijke cookies om je ervaring tijdens het gebruik van onze website te verbeteren. Voor het optimaal gebruik van de website zijn externe marketing/tracking cookies (bv YouTube, Vimeo) noodzakelijk. Die kun je toestaan in de instellingen. Je kunt hieronder toestemming geven om dergelijke insluitingen van derden toe te staan.
Youtube
Toestemming om inhoud te laten zien van - Youtube
Vimeo
Toestemming om inhoud te laten zien van - Vimeo
Google Maps
Toestemming om inhoud te laten zien van - Google