CSA en scopenreiniging VieCuri

renovatie en uitbreiding CSA en scopenreiniging


De verbouwing van de sterilisatieafdeling en de scopen reiniging is onderdeel van het langetermijnhuisvestingsplan van het VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Hier worden de scopen en andere medische instrumenten schoongemaakt en gesteriliseerd. Naast optimalisatie van logistiek en hygiëne waren overzicht, uitzicht en ruimte belangrijke ontwerpuitgangspunten.

Logistiek geoptimaliseerd
Het medisch instrumentarium wordt in een aantal stappen eerst schoongemaakt en daarna gesteriliseerd. Dit hele proces vindt in feite plaats in één grote ruimte, die opgedeeld is in aparte gedeelten door apparatenwanden. Deze scheidingswanden zorgen voor het transport van het medisch instrumentarium van vuil naar schoon naar steriel. 
Door de heldere stroming van de verschillende processen is het proces voor iedere medewerker te volgen en te begrijpen.
De operatieafdeling is de grootgebruiker van de sterilisatieafdeling en ligt er gelukkig naast. Hierdoor konden we een directe verbindingsgang maken tussen de steriele berging en de operatieafdeling.

Design bugs out
De ruimtes blijven gegarandeerd schoon en steriel door de luchtdruk en door de sluizen met interlock tussen de ruimten. De ruimte waar de instrumenten worden ingepakt en de steriele berging zijn voorzien van een speciale flushwandafwerking die naadloos aansluit op de diverse apparaten.
De lucht wordt afgezogen via de speciale plafondkoven aan de uitgaande kant van de wasmachines en sterilisatoren die fungeren als “wasemkappen”.
De karren die de bakjes met het instrumentarium vervoeren worden schoongemaakt in de karrenwasautomaat. Om de karren er zonder helling in te kunnen rijden is een sparing in de betonnen vloer gezaagd.

Techniek en vormgeving hand in hand
Met behulp van het gedetailleerde 3D BIMmodel, dat we in het ontwerpstadium al maakten, konden we de hoogte van de ruimten maximaliseren en toch genoeg ruimte hebben voor de constructieve en de installatietechnische componenten.

Overzicht en uitzicht
De doorkijkjes en de ramen in de wasmachines zorgen voor een goed overzicht over de verschillende ruimten. Dit vergroot de mogelijkheid voor non-verbale communicatie, wat belangrijk is omdat er natuurlijk vanuit hygiëne-overwegingen niet zomaar van de ene naar de andere ruimte gelopen kan worden.

De combinatie van de schoonmaakruimte voor de scopen en de medische hulpmiddelen in één grote ruimte is zowel ruimte technisch als organisatorisch natuurlijk zeer praktisch.

De werkruimten liggen aan de tuin en hebben veel ramen. Hierdoor zijn het prettige ruimten om te werken. De interne gang die onder andere de verschillende personeelsvoorzieningen ontsluit, kijkt via de glazen deuren en zijlichten van de goederensluis via de steriele berging uit op de groene bomen die langs de Tegelse weg staan. Hierdoor is de inpandigheid van deze ruimte verminderd en kun je je eenvoudiger oriënteren.

Fasering
De uitdaging in de fasering lag erin dat de bestaande CSA ongehinderd moest kunnen doorfunctioneren tijdens de bouw van de nieuwe. En niet alleen de afdelingen maar ook de diverse transportroutes moesten kunnen doorfunctioneren. Dit is opgelost door geen primaire functies te positioneren op de plek van de huidige CSA.