Chirurgisch Dagcentrum ETZ

renovatie chirurgisch dagcentrum


In juni 2013 is het nieuwe Chirurgisch Dagcentrum (CDC) in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis loc. Elisabeth in gebruik genomen.
Het is de vervanging van het CDC dat sinds 2011 in het ziekenhuis functioneel is. De wens was een nieuwe locatie hiervoor te creëren dicht bij het OK-complex, en goed toegankelijk voor de patiënten.
Door de relocatie van diverse ondersteunende functies is ruimte vrijgemaakt voor dit centrum in het centrale deel van het ziekenhuis, direct naast het OK-complex. De relatie met het OK-complex, ruimtelijk en functioneel, wordt hierdoor geoptimaliseerd. Een prettige lounge vormt de entree van het centrum.

In dit CDC worden de voorbereiding en nabehandeling van kleine chirurgische ingrepen verzorgd. De patiënten verblijven gedurende één dag of korter op deze afdeling. Er is plaats voor 26 bedden en een huiskamer, een pantry, en de lounge bij de entree staan ter de beschikking van de patiënt.

Een oorspronkelijk vrij kronkelig onoverzichtelijk gedeelte van het pand is door enige ruimtelijke ingrepen tot een lichte grote open ruimte gevormd.
De gehele ruimte is nu voorzien van uitzicht en veel daglicht door de ligging aan de gevel, én de aanwezigheid van 2 grote daklichten.
De open kwaliteit is gehandhaafd door geen afzonderlijke kamers te maken, maar de bedden te plaatsen in een grote open ruimte.

Kastenwanden tussen de bedden verzorgen de privacy en bieden plaats aan de persoonlijke en medische voorzieningen ten behoeve van de patiënt. Deze heeft zo een persoonlijke, verzorgde plek in een prettige open lichte ruimte.
Deze organisatie biedt ook het personeel goed overzicht en een efficiënt ruimtegebruik.
Voor patiënten die een hoge mate van privacy nodig hebben is een afzonderlijke bedkamer gerealiseerd.

Het interieur sluit aan bij het interieur van de huidige verpleegafdelingen, die momenteel gerenoveerd worden. De thema’s heide, vennen, en duinen, gestoeld op de nabijgelegen natuurgebieden, zijn hier ook leidraad voor de kleurstelling en afbeeldingen.
Het is een ruime, overzichtelijke afdeling, met veel zorg voor de ruimte om en voor de patiënt, voorzien van uitzicht en veel daglicht, met mooie materialen en met een natuurlijke rustige uitstraling en prachtige foto’s van de nabijgelegen natuurgebieden. De aspecten die van belang zijn voor het creëren van een ‘healing environment’ zijn als een vanzelfsprekend gegeven aanwezig.