Streeklab Haarlem

Interne verbouwing


Het Streeklab Haarlem heeft een interne verbouwing ondergaan omdat men de behoefte had om op een andere manier te werken die efficiënter, flexibeler en bestand tegen de toekomst is. In het bestaande gebouw bij het Spaarne Gasthuis kwam er een ruimte vrij. Hierdoor was er een mogelijkheid om de twee verschillende locaties van het Streeklab Haarlem samen te voegen in één gebouw. Daardoor zijn er verschillende functies verplaatst en geïntegreerd.

Functies samenvoegen

In het Streeklab Haarlem zijn diverse ruimtes verbouwd en/of verplaatst. Er is een nieuwe kantooromgeving gerealiseerd met flex- en overlegwerkplekken op de plaats van het bacteriologisch laboratorium. Deze kantoorruimtes zijn vormgegeven met veel glas, waardoor er een aangename lichte omgeving ontstaat met diverse doorzichten. Het nieuwe bacteriologisch laboratorium is samengevoegd met de parasitologie en verplaatst van de begane grond naar de eerste verdieping. Een groot gedeelte van dit lab wordt ingenomen door een Total Lab Automation (TLA) systeem dat grotendeels de kweken, determinaties en resistentie-bepalingen verricht. Ook het legionella laboratorium, het myco lab en het moleculair lab zijn uitgebreid en opnieuw ingericht. Verder hebben diverse opslagruimtes, de logistieke ruimtes en bestaande kantoorruimtes een nieuwe plek of inrichting gekregen.

Begane grond

Eerste verdieping

Bouwkundig een minimale ingreep

Bij deze opdracht is vanwege het budget en duurzaamheid ervoor gekozen om zoveel mogelijk te behouden. Hierdoor zijn er verschillende ruimtes alleen veranderd van functie maar niet verbouwd. In de ruimtes die verbouwd zijn is het plafond vernieuwd met betere ventilatie en er zijn nieuwe tussenwanden (Metalstudwanden) geplaatst waar nodig. Kozijnen en deuren zijn zoveel mogelijk hergebruikt. Om meer rust te creëren is de vloer vervangen, op deze manier ontstaat er meer eenheid en herkenbaarheid.

Materiaalkeuzes

Streeklab Haarlem had van tevoren als wens om een professionele en innovatieve uitstraling te krijgen. Deze uitstraling heeft a/d Amstel architecten in het kleurenschema geïmplementeerd. Er is aangesloten op bestaande kleuren en materialen om een eenheid te behouden met bestaande gedeeltes van het Streeklab Haarlem. De vloeren krijgen als basis een lichte kleur. In het bacteriologisch laboratorium zijn accent kleurvlakken in blauw en zwart aangebracht om werkeilanden te creëren binnen de grote ruimte. De kantoorruimtes hebben een zwarte vloer gekregen conform bestaande kantoren. Als accent voor de wanden in de laboratoria is gekozen voor een blauwe kleur zodat het een frisse look krijgt. Voor de kantoorruimtes is gekozen voor een warmere kleur, de terra kleur. De voorkeuren van de medewerkers van het Streeklab Haarlem zijn ook meegenomen in het proces van het bepalen van de kleurstellingen. De nieuwe bouwkundige elementen zoals de plafonds, binnenkozijnen, binnenwanden en vloeren zijn strak vormgegeven.

Kantoor omgeving

Laboratorium

Duurzame Nieuwbouw Franciscus

Een nieuw Operatie- en Interventiecentrum, Spoedplein en Vrouw & Kind centrum


Franciscus Gasthuis & Vlietland is begonnen met de bouw van een nieuw, duurzaam en energie-efficiënt ziekenhuisgebouw naast het huidige Franciscus Gasthuis in Rotterdam, dat in 2026 zal openen.

Nieuwbouw Franciscus

Ontworpen vanuit de zorgmedewerker

Door bij het ontwerp van de nieuwbouw van het Franciscus vanaf het begin de zorgmedewerkers te betrekken bij het ontwerpen, konden we al hun wensen en inzichten meteen mee nemen. Het maken van schetsen, mock-ups en uiteindelijk renders hebben gezorgd voor een effectieve samenwerking en geresulteerd in een ziekenhuis voor en door het personeel. Heel speciaal was dat we door het gebruik van teams-vergaderingen in 8 sessies van 45 minuten het ontwerp binnen een dag met 120 medewerkers konden bespreken.

Ontworpen vanuit de patiënt

In het ontwerp is met veel aandacht ook het perspectief van de patiënt, en zijn begeleider en familie, in ogenschouw genomen. We zijn telkens diep ingegaan op de specifieke wensen en eisen van de verschillende doelgroepen die het gebouw bedient, van jong tot oud. Deze wensen en eisen zijn omgezet in passende omgevingen, waar aandacht is voor oriëntatie, zelfredzaamheid, daglicht, rust, comfort en afleiding.

Nieuwbouw Franciscus

Aanpasbaar, passend en duurzaam

Door de hoofdstructuur van het gebouw, slimme geveldetails en de vrij indeelbare vloeren is het gebouw makkelijk aanpasbaar. Hierdoor kan het gebouw de altijd veranderende zorg duurzaam huisvesten. De dichte geveldelen naast de ramen geven ook in de toekomst mogelijkheden om zonder gevelaanpassingen nieuwe binnenwanden te plaatsen. Ook is er de mogelijkheid het gebouw uit te breiden aan de oostzijde en op de bovenste verdieping. Een lichtgekleurd raster van metselwerk ingevuld met glas geven het nieuwe gebouw een tijdloze en robuuste uitstraling. Door de combinatie van compactheid, zeer goede isolatie, zonnepanelen en warmtekoude opslag zijn de stookkosten nagenoeg nihil. Een gevel van metselwerk maakt het gebouw onderhoudsarm en weert het geluid van de snelweg. Waar mogelijk worden elementen vanuit het bestaande gebouw hergebruikt in de nieuwbouw.

De cascade van rustgevende binnentuinen

Met de cascade van binnentuinen krijgt het gebouw een unieke kwaliteit. Het rustgevende uitzicht op groen vanuit het gebouw wordt hiermee werkelijkheid. De daktuin die aan de kinderafdeling ligt is ook voor bedden toegankelijk.

Nieuwbouw Franciscus

 

 

 

 

Links:

 


Uitbreiding Medische Beeldvorming en OK-centrum VieCuri

Nieuwbouw en volledige renovatie


VieCuri Medisch Centrum concentreert de intensieve zorg in Venlo. In, aan, op en tussen de bestaande bouwdelen wordt een nieuw operatiekamercomplex en een nieuwe afdeling Medische Beeldvorming gebouwd. De totale omvang van het project bedraagt ca 11.000 m2, waarvan ca 6.000 als nieuwbouw. De minutieuze inpassing van een omvangrijk programma zorgt voor efficiënte verbindingen met aansluitende afdelingen.

Verwevenheid

Zoals het programma zich heeft ontwikkeld als integraal onderdeel van het bestaande ziekenhuis, zo is ook gekozen om in de vormgeving, zowel in het exterieur als ook in het interieur, aan te sluiten op het bestaande gebouw, om daarmee aan het bestaande geen afbreuk te doen, maar het juist in haar sterke aspecten te versterken. In het interieur resulteert dat in het voortzetten van materialen en kleuren, vastgesteld in het interieurconcept waarmee het ziekenhuis zich de afgelopen tien jaar heeft vernieuwd. Accentkleuren en fotografie, als onderdeel van dit interieurconcept, zijn toegepast in beide afdelingen.

In het exterieur is aangesloten op de horizontale banden van metselwerk en kozijnen. Het specifieke programma gekenmerkt door veel techniek, gaf aanleiding de raamstroken te materialiseren in metallic grijs, soms als kozijn, soms als  geprofileerd staalplaat gevat in een verticale ribbenverdeling.

Complexe fasering

Omdat de bestaande MBV afdeling en operatiekamers doorfunctioneren tijdens de bouw, vindt uitvoering plaats in een groot aantal fases. a/d Amstel ondersteunt de opdrachtgever en uitvoerende partijen door middel van een interactief online faseringsdocument en uitvoeringstekeningen per fase.


Beweeglijke ruimte voor Team Sportservice

verbouwing kantoor Suikersilo te Halfweg


Verbouwing van de 6e verdieping tot het huis voor teamsport

Team Sportservice is een organisatie die overheden, scholen en verenigingen ondersteunt en begeleidt rondom de inzet van sport en bewegen. “Samen werken we aan een gezonde, vitale en sociale samenleving”. En: “benut de kracht van sport, bewegen en een gezonde levenstijl”.

De plek waar deze organisatie werkt moet dit idee ondersteunen: practice what you preach!

Atletiekbaan, touwtje springen en klimrek

Het ontwerp van dit kantoor, de indeling en de inrichting, omarmt dit dynamische uitgangspunt. Het ontwerp voorziet in activiteitgerichte werkplekken; van stilteruimtes, samenwerkplekken en aanlandplekken tot vergaderzalen, een bar en een loungeruimte. Elke medewerker beweegt en verplaatst zich regelmatig.

Plattegrond met de verschillende werkruimtes en sferen, met de kantoorwerkplekken in de buitencirkel en de andere werkvormen in de binnencirkel. Afwisseling van open en gesloten ruimtes, en de routing juist in de buitencirkel.

De  volledig ronde plattegrond hebben we zo ingedeeld dat werkplekken vloeiend met elkaar verbonden zijn, langs de lijnen van de ‘atletiekbaan”.

De rondlopende atletiekbaan in kleuren van het logo, de springtouwende kinderen op de binnencirkel, het zicht naar alle windstreken door de transparante ruimtes bieden een dynamische, stimulerende ervaring.

Hout en planten

Het kantoor is gelegen in het mooie industriële monument, de voormalige suikersilo’s waar prefab vloeren in gehangen zijn.

Deze betonnen kolos geven we een toevoeging van planten en puur hout, om de ruimte een vriendelijke open werksfeer te geven – een ateliersfeer. Er is gekozen voor de materialisatie in ruw houten kozijnen om de werkruimtes, scheidingselementen van hout en planten, een Noors moswand, wandbekleding van eenvoudig hout, en houten bar en meubilair.


Transformatie Zandkasteel

Van bankgebouw tot woningen en school


Monumentaal transformatieproject, het Zandkasteel in Amsterdam Zuidoost.

a/d Amstel architecten maakte het bouwkundig BIM-model en ondersteunde daarmee diverse opdrachtgevers in alle stadia van het project.

Voor G&S Vastgoed en OVG Real Estate bouwde a/d Amstel op basis van oorspronkelijk 2D tekenwerk een Revitmodel dat de basis zou vormen van de transformatie.

Voor en met Alberts & Van Huut International Architects ontwierp en tekende en modelleerde a/d Amstel 327 woningen in tien torens, met toegevoegde gevelopeningen, balkons en met stadswoningen op het dak. In het plan opgenomen was 20.000 m2 tbv parkeren en 12.000 m2 tbv de openbare binnenstraat met kantoren en horeca. In bouwteam met Kondor Wessels Amsterdam werd het plan tot en met DO uitgewerkt.

Wonam werd opdrachtgever ten behoeve van de uitwerking van het woningbouwplan en de monumentale openbare straat met ruimte voor werken en ontmoeten.

Drie torens werden verkocht aan de gemeente die opdrachtgever werd voor het ontwerp van de AICS, de internationale school. Voor en met Alberts & Van Huut bouwde a/d Amstel aan het model voor de school. Het bouwplan werd uitgewerkt tot en met bestek ten behoeve van omgevingsvergunning en aanbesteding.

Voor zowel de woningen (met openbare straat) als voor de school maakte a/d Amstel architecten het uitvoeringsontwerp (werktekeningen) in BIM en bleef a/d Amstel betrokken bij de actualisering van het model. Opdrachtgevers hiervoor waren IBB-Kondor met Kondor Wessels Amsterdam voor de woningen respectievelijk Van Wijnen voor de school.

Wij zijn blij met Alberts & Van Huut International Architects te hebben mogen bijdragen aan een van de grootste en bijzonderste transformatieprojecten in Nederland. Voor Max van Huut en Hans IJkelenstam: Gefeliciteerd en bedankt.

Bekijk hieronder ook het filmpje wat de gemeente Amsterdam maakte over het project in aanloop naar de uitreiking van de Geurt Brinkgreve Bokaal. Deze is ook door het project gewonnen en onderstreept de bijzondere aard van dit renovatie project!


Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google