Ziekenhuis Rijnstate Arnhem


Ziekenhuis Rijnstate Arnhem

Ziekenhuis Rijnstate Arnhem is begin jaren negentig ontworpen door a/d amstel architecten, dat toen nog Architectenbureau Roelofs Nijst Lucas heette.
Kenmerkend voor dit ziekenhuis is de heldere stervormige hoofdverkeersstructuur met het grote atrium als goed herkenbaar middelpunt. Rondom deze markante hoofdverkeersstructuur ligt een levendig structuralistisch bebouwingsschema met vele horizontale en verticale groeimogelijkheden. Voor de leefbaarheid is er binnen de bouwdelen een zone met lichthoven en patio’s aangebracht in het midden van de brede afdelingen van de laagbouw. Zo werden al tijdens het ontwerp begrippen als ‘healing environment’  praktisch vertaald in ruimte, licht en lucht. Medewerkers moeten in hun werkomgeving goed kunnen functioneren en patiënten moeten zich op hun gemak kunnen voelen.

Ziekenhuis Rijnstate Arnhem

100-RvB-20060806-034corr

Ziekenhuis Rijnstate Arnhem

In het souterrain en de eerste twee bouwlagen bevinden zich nagenoeg alle belangrijke ziekenhuisfuncties. De derde bouwlaag bevat alle technische installaties. Daarboven bevinden zich kruisvormige beddenhuizen met de verpleegafdelingen. Deze verpleegafdelingen hebben zicht op de als daktuin ingerichte daken van de lagere bouwdelen of het grote atrium.

Hieronder is een 360° impressie van het centrale atrium vanaf de verbindingsbrug op de eerste verdieping.

Atrium Ziekenhuis Rijnstate Arnhem