Duurzame Nieuwbouw Franciscus

Een nieuw Operatie- en Interventiecentrum, Spoedplein en Vrouw & Kind centrum


Franciscus Gasthuis & Vlietland is begonnen met de bouw van een nieuw, duurzaam en energie-efficiënt ziekenhuisgebouw naast het huidige Franciscus Gasthuis in Rotterdam, dat in 2026 zal openen.

Nieuwbouw Franciscus

Ontworpen vanuit de zorgmedewerker

Door bij het ontwerp van de nieuwbouw van het Franciscus vanaf het begin de zorgmedewerkers te betrekken bij het ontwerpen, konden we al hun wensen en inzichten meteen mee nemen. Het maken van schetsen, mock-ups en uiteindelijk renders hebben gezorgd voor een effectieve samenwerking en geresulteerd in een ziekenhuis voor en door het personeel. Heel speciaal was dat we door het gebruik van teams-vergaderingen in 8 sessies van 45 minuten het ontwerp binnen een dag met 120 medewerkers konden bespreken.

Ontworpen vanuit de patiënt

In het ontwerp is met veel aandacht ook het perspectief van de patiënt, en zijn begeleider en familie, in ogenschouw genomen. We zijn telkens diep ingegaan op de specifieke wensen en eisen van de verschillende doelgroepen die het gebouw bedient, van jong tot oud. Deze wensen en eisen zijn omgezet in passende omgevingen, waar aandacht is voor oriëntatie, zelfredzaamheid, daglicht, rust, comfort en afleiding.

Nieuwbouw Franciscus

Aanpasbaar, passend en duurzaam

Door de hoofdstructuur van het gebouw, slimme geveldetails en de vrij indeelbare vloeren is het gebouw makkelijk aanpasbaar. Hierdoor kan het gebouw de altijd veranderende zorg duurzaam huisvesten. De dichte geveldelen naast de ramen geven ook in de toekomst mogelijkheden om zonder gevelaanpassingen nieuwe binnenwanden te plaatsen. Ook is er de mogelijkheid het gebouw uit te breiden aan de oostzijde en op de bovenste verdieping. Een lichtgekleurd raster van metselwerk ingevuld met glas geven het nieuwe gebouw een tijdloze en robuuste uitstraling. Door de combinatie van compactheid, zeer goede isolatie, zonnepanelen en warmtekoude opslag zijn de stookkosten nagenoeg nihil. Een gevel van metselwerk maakt het gebouw onderhoudsarm en weert het geluid van de snelweg. Waar mogelijk worden elementen vanuit het bestaande gebouw hergebruikt in de nieuwbouw.

De cascade van rustgevende binnentuinen

Met de cascade van binnentuinen krijgt het gebouw een unieke kwaliteit. Het rustgevende uitzicht op groen vanuit het gebouw wordt hiermee werkelijkheid. De daktuin die aan de kinderafdeling ligt is ook voor bedden toegankelijk.

Nieuwbouw Franciscus

 

 

 

 

Links:

 


Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google