Een inspirerend bezoek aan het Eco-Paviljoen
Om duurzamer te bouwen moeten we nieuwe ontwikkelingen omarmen en buiten de gebaande paden gaan. Een extensieve materiaalkennis helpt hierbij om je mede adviseurs, bouwers en opdrachtgever goede alternatieven te kunnen aanbieden en ze te kunnen overtuigen. Daarom gingen we deze week met het bureau langs het Bio-Based paviljoen van Eco-logic. Hier kan je een veelvoud van bio-based materialen komen bekijken die allemaal zo kunnen worden toegepast in de bouw. Ze laten hier zien hoe je dat dan doet en wat de voor en nadelen zijn van het toepassen van het materiaal.
We ontdekten dat bio-based bouwen steeds gangbaarder is geworden binnen de bestaande bouwprocessen en systemen, het hoeft niet meer duur of moeilijk te implementeren meer te zijn. Wij zijn geïnspireerd en gaan kijken hoe we deze materialen kunnen toepassen in onze projecten. Jullie ook?
Zandkasteel, Nominatie Amsterdamse Architectuur prijs (AAP) 2024
Voor en met Alberts & Van Huut International Architects ontwierp, tekende en modelleerde a/d Amstel architecten aan de Transformatie van het Zandkasteel. Het door Alberts en Van Huut ontworpen voormalige hoofdkantoor van de NMB/ING omvat nu 263 duurzame huurwoningen (124 woningtypen), een internationale school (AICS), 12.000 m2 kantoren, horeca en ontmoetingsruimten en 20.000 m2 parkeren.
Het Zandkasteel is een belangwekkend Transformatieproject project:
• Getoonde ambitie en durf bij betrokken ontwikkelaars en investeerders (G&S, OVG Real Estate, Wonam, Zadelhof, Gemeente Amsterdam)
• Grote bijdrage aan de Amsterdamse woningvoorraad en waardevolle functies voor de stad
• Geslaagde samenwerking door zéér vele partijen
• Bouwers (IBB-Kondor, Kondor Wessels Amsterdam, en Van Wijnen) die met expertise en liefde een waanzinnige klus klaarden.
a/d Amstel is er trots op met het bouwkundig-architectonisch modelleer en tekenwerk van initiatief tot en met uitvoering bij te hebben gedragen aan een nieuw leven voor dit bijzondere gebouw in Amsterdam Zuidoost.
Fantastisch dat dit bijzondere project erkend wordt door de nominatie voor de Amsterdamse Architectuur prijs (AAP).
Lees meer over de nominatie op de website van Arcam
Lees meer over het project op onze projectpagina
Het Zandkasteel wint Geurt Brinkgreve Bokaal 2023!
De Geurt Brinkgreve Bokaal is een Amsterdamse wisselbokaal voor het beste herontwikkelings- of renovatieproject. Het project moet meerwaarde bieden voor de ruimtelijke kwaliteit en een impuls geven aan de leefbaarheid van de stad. Vernoemd naar Geurt Brinkgreve (1917-2005) die als een van de eersten opkwam voor het behoud van historische panden in de binnenstad.
Het Zandkasteel heeft deze mooie prijs dit jaar gewonnen en daar mogen we met iedereen die hier aan mee heeft gewerkt heel trots op zijn! Voor ons is dit een mooie bezegeling van bijna 25 jaar samenwerking met Alberts en van Huut. Eerst met de gezamenlijke realisatie van één van de grootste ziekenhuizen (Isala Zwolle). Nu met één van de grootste transformatieprojecten, het bekroonde Zandkasteel. Dankbaar dat we bij konden dragen aan een nieuw leven voor het Magnum Opus van Alberts en Van Huut.
De jury bestond dit jaar uit Marjorie Verhoek (juryvoorzitter, regiohoofd bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed). Kees Doornenbal (architect/eigenaar Rappange & Partners architecten). Kim Zweerink (schrijver juryrapport, architectuurhistoricus werkzaam bij MOOI Noord-Holland).
Op bezoek bij de fabriek voor CO2-arm beton!
De robot van ‘voorbij prefab’ is hard aan het werk om geoptimaliseerde wanden te maken voor woningbouw. Een optimale verhouding tussen verhardingstijd- hoeveelheid en type cement, een reductie in wapeningsstaal en hergebruikte grondstoffen zorgen ervoor dat er een ‘drastische CO2 reductie van het prefab beton kan worden gerealiseerd’
Dit soort initiatieven kunnen uitkomst bieden in een sector als de gezondheidszorg, waar materiaaleigenschappen vaak prioriteit hebben boven duurzaamheidsambities. Super goed om te zien dat hier alle intenties echt omgezet worden tot nieuwe producten en samenwerkingen.