Duurzaam


Over duurzaamheid het volgende:
Er worden gewoonlijk twee betekenissen van duurzaamheid onderscheiden:
1. Duurzaam omgaan met bronnen van de aarde. (materiaalgebruik, beperking energiegebruik; fijn als dat ook nog eens ten goede van de exploitatie komt)
2. Duurzaam, het lang mee gaan, veranderbaarheid, aanpasbaarheid, uitbreidbaarheid van het gebouw (ook dat is fijn voor een goede exploitatie).

Al  lang houdt a/d amstel architecten zich bezig met beide aspecten van duurzaamheid.  Ton Nijst van a/d amstel architecten ontwikkelde in de jaren zeventig de dubbele kamstructuur voor ziekenhuizen, opdat ziekenhuizen zich kunnen uitbreiden, aanpassen en blijven vernieuwen.

Practische ervaring met bovenstaande duurzaamheidsbegrippen op een rijtje (als voorbeeld, toegepast in de nieuwe Isala klinieken in Zwolle):

– Beperking energiegebruik door energieopslag in de bodem en gebruik van warmtepompen
– Intelligente verlichting. LED, dimbaar, automatisch aan en uit bij betreding, en in afstemming met hoeveelheid beschikbaar daglicht.
– Slim gebruik van oriëntatie (koele lucht aan noordzijde ingeblazen in zuidzijde)
– Terugwinning medicijnen uit afvalwater.
– Waterberging in vijvers op het terrein.

Vernieuwend in de ziekenhuisbouw in Zwolle is geweest dat er een brug geslagen is tussen het efficiënte functioneel/logistieke ziekenhuisgebouw en de ervaring van een prettig, gastvrij gebouw waar men zich thuisvoelt, als dokter en als patiënt. Integratie van landschap, materiaal- en kleurgebruik, afstemming van exterieur en interieur zijn erg belangrijke onderwerpen, maar een groot compliment voor het ontwerp is dat dit ziekenhuis eveneens 60% minder verwijsborden nodig heeft door zijn vanzelfsprekende hoofdopzet. Dat is duurzaamheid, healing environment, efficiëntie, en flexibiliteit hand in hand!