Springplank Emmen


Springplank Emmen

Op het terrein van de oude verpleegstersflat (De Springplank) is een modern zorgverzamelgebouw ontwikkeld. Twee tendensen in de ontwikkeling van ziekenhuisterreinen komen hier samen. Moderne kantoorruimte voor directie en ondersteunende diensten geven in het ziekenhuis zelf alle ruimte voor het primaire proces. Zorgfuncties die gelieerd zijn aan het ziekenhuis profiteren op deze locatie van de nabijheid van het ziekenhuis, én de nabijheid van elkaar.

Het radiotherapiecentrum krijgt een eigen entree aan de noordzijde van het gebouw. De entree tot de hoogbouw en de entree van de mytylschool bevinden zich in het midden van het gebouw aan de boszijde. Het liften- en trappenhuis is ook vanaf de ziekenhuiszijde als logistieke entree toegankelijk.

Het gebouw is op de tweede verdieping met het ziekenhuis verbonden middels een luchtbrug. Deze draagt zorg voor het vervoer van ziekenhuispatiënten die gebruik maken van de voorzieningen van het radiotherapeutisch centrum. Tevens is via de luchtbrug het hart van het ziekenhuis verbonden met logistieke functies en een in de hoogbouw opgenomen vergadercentrum.

Voor het parkeren wordt gebruik gemaakt van de parkeergelegenheid van het ziekenhuis. Halen en brengen van kinderen (opvang en mytylschool) vindt plaats via een kiss & ride strook aan de boszijde. Het radiotherapiecentrum heeft eigen parkeergelegenheid aan de noordzijde nabij de ingang.

Springplank Emmen

Het nieuwe zorgverzamelgebouw is een fors gebouw dat desondanks vrij bescheiden is opgesteld achter het ziekenhuis. De onderbouw of plint wordt ingenomen door zeer specifieke functies: een radiotherapiecentrum met lineaire versnellers ontwikkeld in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen, een mytylschool, een gymzaal, en kinderopvang. In de rechthoekige hoogbouw bevinden zich kantoorfuncties, een orthopedische instrumentmakerij, en een regionaal expertisecentrum (REC). De hoogbouw wordt ontwikkeld als modern kantoorconcept, flexibel in te vullen door de nu voorziene en toekomstige functies.

Gekozen is het gebouw dat uit zoveel verschillende functies bestaat terughoudend vorm te geven in kleur en materiaal. Het gehele gebouw is bekleed met grote verticale panelen in een donkere Wengé houtprint. In de strenge structuur van de gevelpanelen zijn op ogenschijnlijk toevallige wijze grote verticale raamopeningen opgenomen. In de kantoorruimten geven deze verticale raamopeningen niet alleen uitzicht op de horizon maar wordt licht diep in de ruimte toegelaten en wordt ook uitzicht gecreëerd op het beneden gelegen maaiveld. De gedachte dat de invulling van de ruimtes op flexibele wijze kan plaats vinden heeft ertoe geleid dat de gevel op subtiele wijze een uiting kan zijn van de rijkdom aan functies die erachter verscholen liggen. In de gevel, dat wil zeggen in de diepte van de kozijnopeningen, zijn de neggen in contrast met de chique donkere wengé-panelen voorzien van felgekleurde accentkleuren. De dikte of diepte van de gevelwand wordt zo gebruikt om karakter te geven aan het gebouw. De toepassing van kleur in de  neggen van de gevels is zo aangewend dat het gebouw zich op verschillende wijze toont aan de voorbijganger: Afhankelijk van positie en kijkrichting toont zich het gebouw in koele dan wel in warme kleuren.

Springplank Emmen

 Springplank Emmen

Springplank Emmen