SEH-IC Venlo


Door verschuiving van oorspronkelijke afdelingen ontstond de mogelijkheid om aan het eind van de kamstructuur van het ziekenhuis een uitbreiding te realiseren: op de begane grond een SEH en daarboven een IC.
De ingang van de SEH is gecombineerd met de nachtingang en ligt in het verlengde van de hoofdstaat. De ingang is duidelijk zichtbaar vanaf de Gelissensingel.
De verdieping is groter dan de begane grond. Door het overstek is een opgeheven massa ontworpen, die een troste afronding vormt van het ziekenhuis. Verder wordt door het overstek de horizontaliteit benadrukt. Een compositie-uitgangspunt wat ook terugkomt in het bestaande medisch centrum.

IC SEHAP begane grond

IC SEHAP eerste verdieping

De afgeknotte hoeken zijn ontleent aan de bestaande gevel. Het grote voordeel is dat er veel meer licht binnenvalt in de vertrekken op de begane grond.
Het overstek vormt een vanzelfsprekende luifel. Boven op het dak ligt de technische ruimte. Deze ruimte moet zeer hoog zijn. Maar door de voorgevel en het dak rond te maken hebben we hem toch in proportie gekregen.
Hoe moest het gebouw eruit zien? Betrouwbaar, zakelijk, warm. De associatie tussen eerlijke en echte materialen en betrouwbaarheid is gauw gelegd. Dus zochten we een “echt materiaal”. Het zijn twee high-tech afdelingen. Die uitstraling mag het ook hebben. Maar niet alleen. Zeker even belangrijk is natuurlijk de uitstraling dat je hier op een professionele, zorgzame wijze geholpen wordt. Wij zijn van mening dat een gevelbekleding van zink past bij de uitstraling die we zochten. Het is een “echt” materiaal, met een zakelijke, maar toch warme uitstraling.