Poliklinieken Emmen


Het Scheperziekenhuis in Emmen is opgebouwd uit een zogenaamde dubbele kamstructuur, een grote middenstraat waarbij aan beide zijden bouwdelen aantakken. De bestaande poliklinieken bevinden zich op de begane grond in diverse vleugels aan de hoofdas. De nieuwe poliklinieken zijn gebouwd vóór de bestaande poliklinieken.

Voor de nieuwbouw is de dubbele kamstructuur uitgebreid met twee nieuwe ‘tanden’ aan de voorzijde van het ziekenhuis. Op de begane grond bevinden zich diverse poliklinieken en op de eerste verdieping zijn onderwijsfuncties gesitueerd. Onder de begane grond bevindt zich een open parkeerkelder voor personeel. Op de tweede verdieping bevindt zich de techniekruimte.

Aan de vormgeving van de gevels en daken van de nieuwbouw is veel aandacht besteed. Huidige entreegebieden vragen om een representatieve uitstraling. De bijzondere dakvorm met daklichten op het noorden in combinatie met de vide zorgen voor een grote ruimtelijke ervaring bij het binnentreden van het ziekenhuis. Het aluminium felsdak begint als gebogen dak van de techniekruimte waarin de luchtbehandelingkasten staan. Bij de vide krijgt het dak ‘sneden’ waardoor er een sheddak ontstaat met gebogen daklichten. Richting entree gaat de bolle vorm van het dak over in de holle vorm van de luifel. De gevel van de hoofdas bestaat uit een aluminium glasgevel.