Polikliniek Heelkunde VieCuri Venlo


De nieuwe poliklinische afdeling Heelkunde van het VieCuri Medisch Centrum in Venlo is ingericht vanuit het perspectief van patiënten. Zij moeten zich snel kunnen oriënteren en zich prettig voelen in een onbekende omgeving. Dus een natuurlijke uitstraling in een helder en verzorgd ontwerp. Hier profiteert de staf ook van.

VieCuri Medisch Centrum Heelkunde

Een knalrode klaproos knalt van de wand. Zelfs de verstrooide bezoeker die net binnenwandelt ziet in de verte, helemaal aan het einde van de lichte ruimte voor zich, het rood van de papaver. Nog twee gekleurde plekken springen direct in het oog: violetblauw direct rechts bij binnenkomst. En iets verderop goudgeel. De warme kleuren van de afdelingsbalies komen tot leven op een achtergrond van wit en grijs, gerichte belichting versterkt dit effect.

De drie kleurige hotspots in het Viecuri heelkundecentrum zijn niet alleen esthetisch, maar ook functioneel. Ze markeren de balies voor de verschillende afdelingen voor Heelkunde. De bezoeker hoeft niet lang te zoeken. Hij kan zich direct oriënteren en zich melden voor een afspraak.

De polikliniek Heelkunde heeft vier afdelingen, elke afdeling heeft een eigen kleurstelling. De kleuren verwijzen naar de kleuren van de heelkundige planten die later in de binnentuin aangeplant zullen worden. Lavendelblauw voor de gipskamer, goudgele calendula voor Orthopedie en Trauma, klaproosrood voor Chirurgie. De felste kleuren achterin, vanuit de entree gezien. Om de hoek ligt de vierde afdeling, Plastische Chirurgie. Deze is in lelietjes-van-dalenwit de meest ingetogen van de vier. Op de wanden achter de balie fotoprints van de kleurrijke bloemen.

VieCuri Medisch Centrum Heelkunde

De balies liggen in een grote centrale ruimte. De linkergevel is opengewerkt met glas, de ramen zorgen voor veel daglicht en bieden zicht op de tuin. Aan de open gevel staan tafels en stoelen. Hier kunnen bezoekers een kop koffie drinken, een krant lezen, een gesprek voeren of even naar buiten staren. De vloeren van de wachtruimte hebben een eigen houtachtige bedekking, dit geeft een natuurlijke uitstraling en markeert dit gebied voor bezoekers.

Aan de rechterwand liggen balies van de afdelingen. De licht gebogen houten balies staan vrij in de ruimte. Ze stralen openheid en gastvrijheid uit. De baliemedewerkers staan niet achter een loket, maar maken deel uit van de publieke ruimte en zijn makkelijk aanspreekbaar.

VieCuri Medisch Centrum Heelkunde

Direct naast de balies is een aparte spreekcel, in dezelfde herkenbare afwerking als de balieruimte. De spreekcel is onderdeel van de balie en is bedoeld voor gesprekken die wat langer duren, je kunt er even bij zitten. De deur van deze cel is transparant, de publieke ruimte loopt er vloeiend in door.

Achter de baliewand ligt de zone voor de spreek- onderzoekskamers van de polikliniek. Dit is een rustigere ruimte, stiller. Hier kom je alleen als je opgehaald bent door de specialist of assistent. De detaillering is subtiel en functioneel. Het halftransparante glas van de spreekkamers werpt extra licht in de gang.

VieCuri Medisch Centrum Heelkunde

De spreekkamers zijn verzorgd en opgeruimd, een plek voor zorgvuldig onderzoek. Alle spreekkamers zijn 16m2 groot en hebben dezelfde indeling en inrichting. Ze zijn geschikt voor een gesprek met de patiënt en lichamelijk onderzoek. Medische toebehoren hebben netjes een plek gekregen, er is speciaal een meubeltje gemaakt waarin prullenbak en dispensers zijn weggewerkt. De spreektafel heeft een afgerond blad, meer een ronde tafel dan een rechthoekige, om de afstand tussen patiënt en dokter te verkleinen.

De polikliniek is ingericht vanuit het perspectief van de bezoeker. Maar ook de stafruimte, die het verst van de entree ligt, is met zorg en aandacht vormgegeven. De stafruimte volgt de logica van het hele ontwerp. Ook deze ruimte heeft een eigen kleurmarkering: korenbloemblauw en koffieboonbruin, een vriendelijke kleurencombinatie die zorgt voor een aangename atmosfeer. Aan de ramen staan fauteuils die een extra plek geven aan het personeel voor ‘small talk and big talk’. In de coffeecorner die verwerkt is in de tussenwand ruikt het de hele dag naar verse koffie.

VieCuri Medisch Centrum Heelkunde