Mortuarium Venlo


Mortuarium Venlo

DE SITUATIE EN HET STRUCTUURPLAN
Het mortuarium en de obductie-afdeling zijn gesitueerd aan de achterzijde van het VieCuri Medisch Centrum, zodat de bezoekers, patiënten en medewerkers van het ziekenhuis niet onnodig geconfronteerd worden met de dood.
Door de situering van het mortuarium heeft het een eigen voorgebied en een eigen achtergebied. De entree is zichtbaar vanaf de openbare weg en de achteringang ligt, aan het zicht onttrokken, tussen het mortuarium en de blinde muur van de radiologie. Het beddenhuis van het ziekenhuis kijkt op het dak van het mortuarium waardoor het dak extra aandacht vraagt. Er is een heldere logistieke verbinding met het ziekenhuis, die aantakt op de hoofdstraat. In dit ontwerp kan het ziekenhuis op een heldere manier uitbreiden.

CONCEPT: HORTUS CONCLUSUS
Het mortuarium oogt als een ommuurde tuin, een hortus conclusus. Binnen zijn muren bevinden zich drie tuinen, elk met een eigen functie. De eerste tuin zit bij de entree, waardoor men niet ‘koud’ vanaf het terrein, maar door de tuinpoort en de tuin het mortuarium betreedt. Verder ligt aan deze tuin de ontvangsthal en kijkt men vanuit de ontvangsthal op deze ommuurde tuin. De tweede tuin is een kleine binnenplaats waar de rouwauto met zijn achterkant kan inparkeren en zo het binnenbrengen van overledenen aan het zicht onttrekt. De derde binnentuin is een tuin waar de sectiekamer aan ligt. Hierdoor is het mogelijk de sectiekamer een groot raam op deze tuin te geven, zonder dat er mensen naar binnen kunnen kijken.