Woonzorgcomplex Lishof Oostzaan


Lishof Oostzaan

De nieuwbouw van het Woonzorgcomplex Lishof Oostzaan vervangt het uit de jaren zeventig gebouwde niet meer aan de eisen voldoende complex. Het is gelegen midden in een woonwijk aan de rand van een brede sloot met aansluitende vijver. In het gebied staan veel grote bomen die het geheel een vriendelijk en rustgevend aanzien geven.
De Lishof bestaat uit een drietal bouwblokken van drie bouwlagen hoog, geschakeld door trappenhuizen en lift. De blokken worden aan één zijde voorzien van galerijen en aan de andere zijde van grote balkons.

Lishof Oostzaan

Op de begane grond bevinden zich de gemeenschappelijke ruimten zoals bijvoorbeeld een ontmoetingsruimte, satellietkeuken, kapper, multifunctionele ruimte, wasserij, fysiotherapie, dagverzorging, de JeugdGezondheidsZorg (JGZ), receptie en administratie, technische ruimten. Tevens bevinden zich hier de units zware zorg, en enkele appartementen lichte zorg.
Op de eerste verdieping bevinden zich hier ook units zware zorg, kortdurende opvang alsmede appartementen palliatieve zorg, kortdurende opvang en lichte zorg.
Op de tweede verdieping bevinden zich appartementen lichte zorg. De gebouwstructuur voorziet in de mogelijkheid tot aanpassen van het gebouw ten behoeve van andere doelgroepen. Groepswoningen kunnen verbouwd worden tot individuele appartementen.

Lishof Oostzaan

De appartementen worden ontsloten door een open brede galerij, waarbij de bewoners elkaar gemakkelijk kunnen passeren, lopend of met de scootmobiel. De openingen in de galerijvloer langs de gevel verlenen extra daglicht en zorgen ervoor dat er altijd afstand gehouden wordt tot de gevel. Ook de galerij op de bovenste verdieping is overdekt. De slanke stalen kolommen zijn buiten de galerijen geplaatst, zodat deze geen obstakels vormen op de galerijen. Zij geven het gebouw een verticaal ritme, zowel aan de galerijzijde als aan de balkonzijde. De balkons zijn op het zuiden of het westen georiënteerd, waardoor de woonkamers veel licht krijgen.

Lishof Oostzaan

De balkons en de galerijen zijn verschillend vormgegeven, maar zijn wel familie van elkaar. De kleuren oranjebruin en lichtgrijs wisselen elkaar in het horizontale en verticale vlak af. De gevel van de galerijen bestaat uit een kunststof volkernplaat met een oranjebruin houtmotief en de houten kozijnen met de donkergrijze geëmailleerde borstweringen zijn ook oranjebruin. De betonnen galerijvloer en het dakoverstek is lichtgrijs net zoals geperforeerde staalplaat van de balustrade. Bij de balkons zijn de houten kozijnen lichtgrijs van kleur en is de balkonrand oranjebruin, net zoals het balkonplafond en dakoverstek die in de kunststof volkernplaat met oranjebruine houtmotief zijn uitgevoerd. Aan beide zijden zorgen de grote glasopeningen voor voldoende licht in de diepe appartementen en veel uitzicht naar buiten.

Lishof Oostzaan

De kopse gevels van het gebouw zijn gemaakt van antraciet metselwerk, met een oranjebruine steen als overgang van balkon- naar galerijzijde. De entreegebieden van het gebouw zijn duidelijk gemarkeerd door de smalle hoge vorm en de opvallende metselwerkwand in de oranjebruine kleur.
De lichte open structuur en de warme kleurstelling van het gebouw zorgen voor een vriendelijke uitstraling naar de omgeving.

Lishof Oostzaan

Lishof Oostzaan