Isala Zwolle


Isala Zwolle

Isala Zwolle is het nieuwe ziekenhuis in Zwolle. Een hedendaags innovatief, duurzaam en daardoor toekomst gericht ziekenhuis. Medische zorg van hoogstaande kwaliteit wordt geleverd in een zinrijke omgeving. Door het gebruik van zachte kleuren, natuurlijke materialen en veel groen heeft het gebouw een positieve invloed op het welbevinden van patiënten, bezoekers en medewerkers.

Isala Zwolle

Isala Zwolle is ontworpen door Architecten Maatschap Isala, bestaande uit de bureau’s Alberts & Van Huut International Architects, a/d Amstel Architecten en Alberts, Van Huut & Partners Engineers. Binnen AMI werd grote ervaring met het bouwen van ziekenhuizen gekoppeld aan een humane visie op de zorgomgeving. Het werd een geweldig ziekenhuis dat nauwelijks op een ziekenhuis lijkt.

Isala Zwolle

Isala Zwolle

Het grote ziekenhuiscomplex van 108.000 m2 is klein gemaakt door de ruimte op te delen in vier zogenaamde vlinders. Eén van de vlinders bestaat uit laboratoriumfuncties en is verder voor patiënten niet toegankelijk. Eén vlinder bevat alle zware ziekenhuisfuncties zoals OK s, Intensive Care, spoedeisende hulp, en beeldvormende technieken. Deze bevindt zich in het midden van het complex. Twee vlinders aan weerszijden hiervan bevatten poliklinieken beneden en verpleegafdelingen boven. De 4 vlinders zijn ondergronds gekoppeld middels een transportgang. Op de begane grond vindt de bezoeker van het ziekenhuis vanuit de ontvangsthal, via een langs de tuin gelegen hoofdstraat, de trappenhuizen naar de vlinderverdiepingen.

Het interieurontwerp en het architectonisch ontwerp van het ziekenhuis vormen één geheel. Kleur, materiaal, en landschap worden ingezet om mensen zich prettig te laten voelen, en stress te reduceren. Dat is belangrijk, en zeker in een ziekenhuis. Geen lange witte gangen met kunstlicht, maar een gang met uitzicht op de tuin, met informele bankjes onder grote planten, om even uit te rusten of om na te praten. Al bij de binnenkomst van het ziekenhuis voel je aangenaam verwelkomd. De kolommen in de ontvangsthal lijken wel op bomen. Vides in en langs vloeren geven doorzicht en laten het licht diep in de ruimte doordringen. Planten kunnen hier hoog groeien. De wanden zijn in elkaar overlopende zachte tinten kleuren, en doen weldadig aan. Het is een intieme ontvangsthal.

Isala Zwolle

Isala Zwolle

Isala Zwolle

Isala Zwolle

Het complex is in vier afzonderlijke gebouwen verdeeld in de vorm van zogenaamde vlinders. Kleur is mede gebruikt voor associatieve “wayfinding”: Elke vlinder heeft zijn eigen kleurpalet voor de vloeren en de afwerking van het atrium. De kleuren van de buitenkozijnen variëren per verdieping. Zo krijgt ieder deel van het gebouw haar eigen uitstraling. Voor de inrichting is veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe en andere houtsoorten. De natuur en de verbinding met de buitenomgeving zijn inspiratiebronnen geweest voor dit ontwerp. En het omgaan met binnen en buiten. Ben je in het atrium nou binnen of buiten? Je bent buiten maar voelt de beschutheid van binnen.

Isala Zwolle

15 Jaar samenwerking bekroond door een groot medisch hoogwaardig opgeleverd gebouw, dat bij patiënt en ziekenhuismedewerker blijdschap oproept. Die kwaliteit dankt het gebouw aan expertise, en samenwerking. Dat het gebouw ook nog eens gebouwd is binnen tijd en budget geeft extra voldoening. De bouwdirecteur: Terugkijkend is de grootste waarde van de architect geweest dat hij zich gedurende al die tijd is blijven inzetten voor een omgeving waarin de patiënt zich bij Isala thuis voelt. Dat voel je zelf, en je ziet het aan de patiënten die binnenkomen. De architect: De grootste waarde van de bouwdirecteur is dat hij gedurende al die tijd met bezieling de betrokkenheid van zovelen kon aanwakkeren en vasthouden. Zo is bouwen mensenwerk, en dát is het. Isala is op 5 augustus 2013 in gebruik genomen.

Hieronder volgt een door ons gemaakte 360º panoramatour en een door Isala gemaakte Youtube movie die een prachtige impressie geven van het nieuwe ziekenhuis.

360º panorama Isala Zwolle