Hoofdstraat Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis Tilburg


Hoofdstraat Elisabeth Ziekenhuis Tilburg

De hoofdstraat van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis locatie Elisabeth in Tilburg heeft een ingrijpende renovatie ondergaan. Deze verkeersader op de begane grond én de eerste verdieping was sinds de bouw van het ziekenhuis in 1982 niet meer aangepast, en was qua organisatie en afwerking niet meer afgestemd op het gewenste gebruik. De donkere, somber en onoverzichtelijke ruimte is omgevormd tot een heldere, lichte en overzichtelijke ruimte. Het verhelderen van de begrenzingen van de ruimtes, het terugbrengen van de kleuren tot een aantal natuurlijke kleuren, en het toevoegen van daglicht waar mogelijk zijn de belangrijkste gebruikte middelen.

Hoofdstraat Elisabeth Ziekenhuis Tilburg

Naast een vernieuwing van de totale uitstraling is de ordening van de diverse functies aangepast aan de nieuwe organisatie en uitbreiding van het ziekenhuis. De routing van patiënten en personeel moest opnieuw geoptimaliseerd worden, en de positie van diverse functies die hieraan gerelateerd zijn aangepast. Er zijn extra liften en trappen aangelegd ten behoeve van de nieuwe verkeersstromen.
De wijze waarop afdelingen en functies aansluiten op de hoofdstraat is aangepast, om rijen wachtenden niet langer de doorstroming te laten blokkeren. En passant zijn eveneens verscherpte eisen met betrekking tot brandwerendheid doorgevoerd.

Hoofdstraat Elisabeth Ziekenhuis Tilburg

 

Hoofdstraat Elisabeth Ziekenhuis Tilburg

 

Hoofdstraat Elisabeth Ziekenhuis Tilburg

 

HET CENTRALE DEEL VAN DE HOOFDSTRAAT
Het centrale deel van de hoofdstraat, het knooppunt van poliklinieken en algemene voorzieningen werd na uitgebreide studie in detail uitgewerkt, aangepast aan de laatste ontwikkelingen van de gewenste zorgorganisatie. Door het verplaatsen van diverse kantoorfuncties en backoffices naar een nieuw kantoorgebouw werd het mogelijk het poligebied sterk uit te breiden. De vide over zowel de begane grond als de eerste verdieping werd voorzien van een groot daklicht, er ontstond een zogenaamd poliplein.

 

Hoofdstraat Elisabeth Ziekenhuis Tilburg

 

Hoofdstraat Elisabeth Ziekenhuis Tilburg

 

De renovatie van de hoofdstraat omvatte vele nevenprojecten, zoals de poli bloedafname, de receptie- en inschrijvingsbalie en de backoffice, de brasserie, het oncologisch centrum, diverse nieuwe winkels (kapper, bloemenwinkel, babywinkel), de diëtetiek en diverse kantoorfuncties. Deze zijn nu centraal vanuit het poliplein goed bereikbaar, zoals ook de gerenoveerde poli neurologie-neurochirurgie-gammaknife en het chirurgisch dagcentrum. Ook in het centrale deel, aan het einde, is de route naar de Spoedeisende Hulp -tevens de route van de nachtingang- duidelijk aangegeven.