Gelre ziekenhuizen Apeldoorn


140-exterieur-interieur

De bouw van dit Apeldoornse ziekenhuis met 45.000 m2 nieuwbouw en 35.000 m2 grootschalige renovatie wordt gezien als één van de meest complexe bouwoperaties van het eerste decennium in Nederland. Op de locatie van één van de (fuserende) ziekenhuizen werd in drie jaar tijd een nieuw ziekenhuis gerealiseerd terwijl het volledig doorfunctioneerde. Een geïntegreerd ontwerp/faseringsplan lag aan het slagen van die operatie ten grondslag.

De belangrijkste ontwerpkeuze betrof het creeren (eigenlijk voortzetten) van de dubbele kamstructuur: Een centrale gang met aan weerszijden de min of meer zelfstandige bouwdelen, gescheiden door tuinen, polistraten en de centrale hal. Deze keuze gaf onwerp- en ontwikkelvrijheid in de voorbereiding van de bouwplannen en vrijheid in exploitatie en veranderbaarheid in de toekomst. Tevens was het op deze wijze mogelijk de bouw te faseren.

20060321-gza

Daar waar bestaande vleugels van het ziekenhuis werden uitgebreid is vanwege het doorfunctioneren tijdens de bouw op enige afstand gebouwd. Na realisatie van de nieuwbouw werden de ruimtes ertussen met glas overkapt waardoor prachtige straatachtige ruimtes zijn ontstaan, de zogenaamde polistraten, waar oud en nieuw in harmonie samengaan.