Een huis dat past als een handschoen


Verbouwing appartement Herengracht Amsterdam

Verbouwing appartement Herengracht Amsterdam
De eigenaars van deze luxe beganegrondwoning aan de Amsterdamse Herengracht hadden de wens het huis royaler te kunnen gebruiken, ruimtelijker te ervaren en de afwerkingen en het interieur te vernieuwen. Het huis was in de loop der tijd in kleine ruimtes opgedeeld en de woning was bovendien donker en introvert. Wens: een nieuwe woning in hetzelfde huis.
Dus zijn de indeling van de woning, de volledige inrichting, de afwerking en de stoffering aangepakt. Het woongedeelte ligt nu in de volle breedte van de tuingevel. De keuken, eetruimte en het zitgedeelte liggen en suite in één grote, lichte ruimte.
De slaapkamer is afgescheiden met kasten en glazen puien: de volle maat van de woning blijft zo ook in de diepte voelbaar. Hierdoor is het beschikbare oppervlak zowel nuttig als ruimtelijk. De stalen puien zijn beglaasd met elektrisch glas dat geheel doorzichtig maar ook mat kan zijn, zodat de privacy van de kamer geregeld kan worden.

Verbouwing appartement Herengracht Amsterdam
Verbouwing appartement Herengracht Amsterdam
Verbouwing appartement Herengracht Amsterdam
Verbouwing appartement Herengracht Amsterdam

De woning is lichter gemaakt en vanuit het huis is er nu meer zicht op de mooie brede tuin omdat er zo veel mogelijk glas in ramen en deuren is geplaatst. Het enkele glas is vervangen door speciaal dun isolatieglas; de oorspronkelijke detaillering van de kozijnen is daarbij behouden. De ontbrekende ventilatie is toegevoegd door deze wat onconventioneel via de kruipruimte te leiden. Ook de luchtbehandelingsinstallatie bevindt zich in de kruipruimte. De talrijke installatiecomponenten (zoals elektriciteit en data) zijn weggewerkt in meubels, vloeren, luikjes en kastjes. Ook het lichtontwerp is door Aan de Amstel architecten gemaakt.

Verbouwing appartement Herengracht Amsterdam

Slimme meubels benutten iedere vierkante centimeter. Kasten die van twee kanten in elkaar grijpen, een wijnkoelkast in contravorm van de schoenenkast, een garderobe-kleding-kaptafelkast, de kluis op een hele ingenieuze ingewerkte plek, in iedere loze ruimte een laatje.
De meubels, stoffering, gordijnen en kleurstelling en materiaalkeuzes van de woning zijn als één totaal uitgewerkt. Materialen en kleuren komen terug in verschillende onderdelen, de tafel is gemaakt van het materiaal van de keuken, het eiken van de vloer herhaalt zich in sommige kasten, kleuren van wanden vind je terug in stofferingen. Zo ontstaat een rustig, stijlvol en samenhangend interieur.

Verbouwing appartement Herengracht Amsterdam

De badkamer is een weldadige ruimte. De tegelpatronen van vloeren en wanden in de warmgrijze tegel, de kasten, de douchewanden, de minimalistische verwarming: alles is prachtig op elkaar afgestemd en perfect uitgevoerd. Het sprankelende nisje met beeldjes geeft de badkamer een mooi verstild accent.
Aan de Amstel architecten heeft deze verbouwing van A tot Z verzorgd, in intensieve samenwerking met alle uitvoerenden, maar vooral voor en met de opdrachtgevers. Een verbouwing moet een feestje zijn. En dat is het geweest.

Verbouwing appartement Herengracht Amsterdam

360º panorama appartement Herengracht